Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDI SE ŽALE

Ambulanta u Sesvetskom Kraljevcu je neadekvatna: 'Doktori znaju sići ispred kada se netko ne može popeti'

Zgrada u Sesvetskom Kraljevcu gdje se nalazi ambulanta
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/6
19.06.2024.
u 08:00

U staru se zgradu šest desetljeća nije ulagalo, uvjeti su neadekvatni, kažu u Mjesnom odboru, a najveći je problem to što nema dizala, poručuju pacijenti

Gradila se 1929., a tri godine kasnije u njoj se održavala nastava za 94 učenika. Puna tri desetljeća u zgradi na Dugoselskoj cesti 43 u Sesvetskom Kraljevcu djelovala je područna škola, a prostor u kojemu se nalazila potpuno je odgovarao tadašnjim potrebama. U prizemlju su bila dva stana za prosvjetne djelatnike, a na katu dvije učionice, ured za upravu te sanitarni prostor. No, đaka je s vremenom bilo sve više pa je škola morala potražiti novu adresu, a u njezinu se zgradu 1965. uselila ambulanta, koja je ondje i danas.

Lani potpisivali peticiju

I čak 59 godina nije se na zgradi ništa radilo, izuzmu li se manji "estetski zahvati". Zdanje doma zdravlja u kojemu trenutačno rade dva liječnika obiteljske medicine te dva stomatologa izgleda zaboravljeno. Na starim se vratima ljušte premazi boje, zidovi su popucali, a najveći je problem starijim i teško pokretnim pacijentima to što nema dizala pa su osuđeni na stube, koje također nisu u najboljem stanju.

– Ponekad doktori znaju sići ispred ambulante kada se netko ne može popeti, izlaze pacijentima maksimalno ususret. I ja teško hodam i ne vidim dobro, a moram stepenicama. Svima treba omogućiti pristup liječniku i najbolje bi bilo ovo srušiti pa sagraditi novu ambulantu, onako kako Bog zapovijeda – govori nam umirovljenica Anica.

VEZANI ČLANCI:

Unutar zgrade ne postoji mogućnost ugradnje dizala, kaže Nataša Novosel, članica Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec. Zdanje u kojemu se nalazi dom zdravlja, ističe, potpuno je neadekvatno, pogotovo jer naselje prema posljednjem popisu broji gotovo 7000 stanovnika. Ispred nema ni parkirališta, već uski prostor gdje pacijenti znaju ostaviti aute pa time prisiljavati prolaznike na kretanje uz iznimno prometnu cestu, a već niz godina pokušava se naći rješenje.

Tako je Vijeće četvrti Sesvete 2018. iniciralo gradnju nove zgrade, za što je lanjskom peticijom skupljeno 800 potpisa. Na sjednici Skupštine u prosincu prihvaćen je pak amandman na gradski proračun za 2024. kojim je zatražena gradnja objekta, a jedna od ideja, kažu u Mjesnom odboru, bila je da se postojeća ambulanta obnovi i proširi. Zgrada od 410 kvadrata, ističu također, smještena je na gradskom zemljištu od 5150 četvornih metara, a sa stražnje je strane zelena površina koja izlazi u Bihaćku ulicu pa se predlagalo i da se na tom mjestu sagradi nova ambulanta.

– Kako naselje raste, godinama smo mi iz Odbora, kao i stanovnici, pokušavali doći do toga da se pokrene proširenje ili da se sagradi novi objekt. Sada imamo korak naprijed, ali još nije jasno hoće li se ići na gradnju na tom zemljištu ili nekog drugom – objašnjava Nataša Novosel, dodajući kako bi do srpnja trebali imati dovršen idejni projekt.

13.06.2024., Sesvetski Kraljevec - Ambulanta Doma zdravlja istok u Sesvetskom kraljevcu. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Batelic/PIXSELL

Unaprijediti zdravstvene usluge

Pitali smo i Grad, u kojemu kažu kako su svjesni potrebe podizanja kvalitete uvjeta u kojima se pruža zdravstvena skrb u Sesvetskom Kraljevcu, a potvrđuju i da je gradnja ambulante uvrštena u ovogodišnji program kapitalnih ulaganja. Ističu i kako je preduvjet za izradu projektnog zadatka donošenje nove mreže javno-zdravstvene službe, koja je stupila na snagu 4. svibnja.

– Izmjena mreže nam je važna za planiranje budućih sadržaja u novom objektu koji bi bili polivalentni i kojima bi se proširila specijalističko-konzilijarna djelatnost, čime bi se unaprijedila dostupnost zdravstvenih usluga. U tijeku je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koje je predviđeno za obuhvat projekta, čime će se definirati prostor za smještaj nove ambulante. A nakon projektnog zadatka slijedi izrada dokumentacije za građenje i opremanje objekta – poručuju iz Grada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije