Mali, veliki, s ajvarom i lukom ili bez, a strane pomfri, ili možda neka salata. Neki ćevape jedu u lepinji, drugima ih vole bez ičega, neki priznaju samo sarajevske, a treći, pak, jedu isključivo one od stopostotne junetine. Bez najpopularnijeg lokalnog fast fooda nemoguće je zamisliti život u Zagrebu, a neke od zagrebačkih pečenjara poslužuju ih i više od pola stoljeća. A gdje su oni najbolji? Glasujte u našoj anketi.
1. Čingač, Vukomerec
Pečenjara sa dugom tradicijom čuvena je upravo po svojim čevapima, a čak i mala porcija dovoljna je da zasiti odraslog čovjeka. Rade svakog dana osim ponedjeljka od 11 do 23 sata, a ondje rado svrati svatko tko se nađe na istoku grada. Imaju i dostavu, a cijena za veliku porciju ćevapa je 37 kuna.
2. Zdravljak Šport, Utrine
Nalazi se na Barčevom trgu, a mnogi ga smatraju najboljim mjestom za ćevape u Novom Zagrebu, ako ne i u cijelom gradu. Tko god svrati na plac u Utrinama rado će ondje sjesti na fini obrok, a velika porcija s 10 ćevapa koštat će oko 40 kuna. Tko još uvijek ima mjesta za desert, ondje može naručiti i nešto slatko, jer se u zdravljaku također nalazi i slastičarna.
3. Stari kotač, Prečko
Svoje popularne obroke od mljevenog mesa poput ražnjića, pljeskavica i čevapa na drvenom ugljenu pripremaju od 1982. godine, a za neke su jedini razlog da potegnu do Petrovaradinske na zapadnm dijelu grada na gablec ili večeru. Porcija ćevapa stoji 39 kuna, a na meniju su i pljeskavica u lepinji za 38, pljeskavica punjena sirom, i razne plate mljevenog i drugog mesa. Radno vrijeme je od 10 do 23 sata.
4. Zdravljak Dinamo, Dubrava
Konkurencija u Dubravi je jaka, a ćevapi, punjene pljeskavice i hamburgeri samo su dio ponude u Dinamu na Čulinečkoj cesti, koji mnogo smatraju jednom od najboljih ćevapdžinica na tom područj. A oni koji vole slatko ondje mogu naručiti i tortu.
5. Pečenjara Cvjetno, Cvjetno naselje
Lokal na Cvjetnoj cesti također je na glasu kao jedno od mjesta s najboljim ćevapima u gradu, a stolovi su uvijek puni. Čevapi dolaze u pločicama po četiri komada, a mogu se birati male i velike porcije i to obične i šiš varijante. I ambijent je ugodan, jer je lokal okružen prirodom, a radno vrijeme je od 9 do 22 sata svakog dana osim nedjelje.
6. Restorani Batak, Zagreb
Batak restorana ima na više lokacija u Zagrebu, a popularni su, između ostalog, po ćevapima raznih vrsta. Tako su u ponudi pileći i teleći, šiš i punjeni sirom te u umaku od kajmaka, a cijena se kreće između 35 i 53 kuna, ovisno o vrsti i veličini. Na meniju su također i razni burgeri, pileći bataci, lungići...
7. Plac Kitchein & Grill, Dolac
Tko god svraća na glavnu gradsku tržnicu, barem jednom je sjeo na ćevape na Plac. Hvale se sto posto junećim mesom, a na meniju su mali i veliki ćevapi, šiš ćevapi, kombo opcija, pljeskavice u somunu, a i razni drugi mesni obroci poput telećih trganaca i mariniranog batka i zabatka.
8. Sofra, Borovje
Sofra je restoran koji poslužuje tradicionalnu bosansku trgovinu, a osim u ulici 1. Gardijske brigade Tigrovi lokacij ima i u Pointu na Rudeškoj cesti. Naziv Sofra, inače, dolazi od turske riječi koja označava niski stol oko kojeg se sjedi na podu ili jastucima prekriženih nogu, a u restoranu hrana se priprema polagano, a obroci su obilni. Cijene su malo skuplje nego u standardnim pečenjarama pa tako mali koštaju 32, a veliki 48 kuna, no u ponudi su i razne pljeskavice, sudžukice i pite.
U sofri uvijek provjerite račune za piće, 3 puta sam bio 3 puta su mi dodali što nismo pili