čista automatika

Bandić će pritiskom na gumb upravljati prometom u Zagrebu

Pametna soba (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/6
04.11.2013.
u 14:00

Cilj je projekta poboljšanje prometa, ušteda vremena, zaštita okoliša, a prvi pozivtivni učinci mogli bi biti vidljivi već za dvije i pol godine.

Za šest godina zagrebačkim prometnicama moglo bi se upravljati iz takozvane pametne sobe. Projekt Automatsko upravljanje gradom na kojem Gradska uprava radi već duže vrijeme predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare, a soba iz koje bi se pritiskom na gumb moglo upravljati gradskim raskrižjima, ulicama, semaforima, nalazi se u zgradi uprave.

– Cilj je projekta poboljšanje prometa, ušteda vremena, zaštita okoliša, a prvi pozitivni učinci mogli bi biti vidljivi već za dvije i pol godine. Projekt će se razvijati u fazama, a prvu godinu i pol mi ćemo pripremati papirologiju – objasnio je gradonačelnik Milan Bandić.

Suvremeni način upravljanja prometom stajat će 300 milijuna kuna, a većinu novca Grad Zagreb namjerava dobiti iz strukturnih fondova Europske unije.

– Taj novac mi ćemo vratiti kroz šest godina jer će se na ovaj način uštedjeti na razne načine – kazao je gradonačelnik.

Projekt uključuje modernizaciju zastarjelih signalnih uređaja, postavljanje nadzornih kamera, izgradnju operativnog centra za nadzor nad semaforiziranim raskrižjima, a svim tim upravljat će se iz takozvane pametne sobe.

Komentara 12

FR
Franciskoo
15:30 04.11.2013.

Tako je, treba uzeti lovu iz EU fondova!

TW
Tex_Willer
15:14 04.11.2013.

Pa neće valjda za 6 godina bandinjo još biti gradonačelnik? ili će možda biti Prometnik, pa će mu to biti zadatak.

DO
dobarlos
14:30 04.11.2013.

Ne znam za vas dragi suseljani, ali mene ovaj "gumb" podsjeća na onaj zlatni wc...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije