Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGULACIJA PROMETA

Bitka stanovnika Šušnjevca za prometnu regulaciju kojom bi se na brdo u podsljemenskoj zoni vratio mir

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
17.06.2020.
u 13:02

– Grad bi nam trebao dati dopuštenje da ovakva regulacija vrijedi za sve osim nas stanara, što je lako izvedivo i jeftino rješenje. Na znak za jednosmjerno valjalo bi samo dodati “osim stanara” i stvar bi bila riješena – kaže Sanja Tomašek Jukić

Na brdu ponad Šestina, Gračana i Mlinova smjestio se Šušnjevec, slikovita ulica sa stotinjak kuća iz kojih puca nezaboravan pogled na Zagreb. U idiličnom, mirnom susjedstvu svoj dom su našli brojni umjetnici, umirovljenici i roditelji s malom djecom. No njihov mir, kažu, poremetio se prije četiri godine, kada je donesena odluka da ulice podno brdašca, Gračanski Ribnjak i Gračanski Sjevernjak, postanu jednosmjerne.

Time je promet dopušten samo u pravcu Gračana prema Šestinama. A svi oni koji gradske gužve izbjegavaju vožnjom kroz podsljemensku zonu idu kroz Šušnjevec i obližnji Trnčićev put, što je izazvalo prometni kaos na do tada mirnom brdašcu. Ulice su, pak, toliko uske da se dva automobila ne mogu mimoići, a da stvar bude gora, nigdje nema ni nogostupa pa je takva prometna regulacija potencijalno opasna za pješake među kojima su uglavnom djeca na putu u školu i umirovljenici u popodnevnoj šetnji. Automobili onuda često prolaze neprilagođenom brzinom, u što smo se i sami uvjerili kada smo posjetili Šušnjevec.

Odluka je donesena, kažu susjedi, da bi se rasteretio priljev vozila u Gračane ujutro i tako spriječile gužve, no to se nije dogodilo. Drugi pak misle da je uzrok samovolja pojedinaca iz Gračanskog Ribnjaka, koji su si ovim putem osigurali mir pred kućom nauštrb mira u Šušnjevcu. Suludu prometnu regulaciju, kako je nazivaju, dodatno potencira činjenica da su ulice koje su proglašene jednosmjernima, Sjevernjak i Gračanski Ribnjak, dovoljno široke da mogu proći dva automobila, dok u Šušnjevcu to i nije slučaj. U vrijeme prometnih gužvi, ujutro i popodne nakon 16 sati, stvaraju se čepovi jer se automobili često moraju vraćati u rikverc kako bi se mimoišli.


Prometni kaos sada vlada u gušće naseljenom Šušnjevcu i na Trnčićevu putu, a rasterećene su ulice Sjevernjak i Gračanski Ribnjak, u kojima je svega dvadesetak kuća, dok ih na dijelu koji je jednosmjeran uopće nema. Zbog cijele situacije Gradu su 2017. godine pisali i peticiju, no nisu dobili nikakav odgovor. Na koncu je iduće godine odlučeno da i Trnčićev put postane jednosmjeran u istom pravcu, što je samo pogoršalo problem umjesto da ga riješi. Pa sada imaju dvije jednosmjerne ulice.


– Taksist sam pa razumijem Grad i želju za prometnim rasterećenjem Gračana, ali sada, da bismo odvezli djecu u školu i vrtić ili otišli u dućan, automobilom moramo raditi krug od pet kilometara. Ispali smo kolateralne žrtve ove odluke, koja u konačnici uopće nije rasteretila promet u Gračanima – objašnjava Martin Kuzmić, koji s obitelji živi u Šušnjevcu.
Njegova susjeda Sanja Tomašek Jukić radi kao profesorica u obližnjoj školi. Ona smatra da za njihov problem postoji jednostavno rješenje.


– Grad bi nam trebao dati dopuštenje da ovakva regulacija vrijedi za sve osim nas stanara, što je lako izvedivo i jeftino rješenje. Na znak za jednosmjerno valjalo bi samo dodati “osim stanara” i stvar bi bila riješena – kaže Sanja Tomašek Jukić.
Problem je, barem što se tiče Trnčićeva puta, privremeno “saniran” tako što je znak za jednosmjerno jedne noći misteriozno nestao što, dakako, nije trajno rješenje.


– Budući da sam u penziji, mene sve ovo ne muči toliko, ali mlađim ljudima predstavlja problem – govori umirovljenik Marko Viljac, kojem, dodaje, posebno smeta i to što neki dijelovi Ulice Šušnjevec još nemaju kanalizaciju.
Tamošnji stanovnici godinama vape za novom prometnom regulacijom, ali i asfaltiranjem zapuštene ceste koja je sve do kasnih sedamdesetih bila šumski puteljak, a sada je ulica kojom jure automobili.


– Kako nema transverzale istok-zapad, ljudi se ovuda voze “po prek” pa je u vrijeme gužvi teško prolaziti. Od 16 do 19 sati uopće ne možemo izići na ulicu. Srećom, nije bilo težih prometnih nesreća, ali svako malo neki luđak zbog brzine završi u jarku – ističe taksist Kuzmić. 

– Problem je i u tome što nas nitko nije ništa pitao kada je donesena ova odluka – dodaje profesorica Jukić.
– A najgore je kada prolaze hladnjače. Tada se stvarno nemamo kamo skloniti osim u šikaru oko ceste koja se slabo održava – nadovezuje se umirovljenik Zlatko Martinjak


On je jedan od šušnjevečkih starosjedilaca i otac poznatog producenta Predraga Martinjaka, a zbog izoliranosti, mira, pogleda na grad i netaknute prirode, dom su ondje pronašli i brojni drugi glazbenici, poput skladatelja Alana Bjelinskog, kod kojega je u Šušnjevcu, doznajemo, volio boraviti i pokojni Oliver Dragojević kako bi izbjegao zagrebačke gužve. Kuću je ondje imao i slikar Ivan Lacković Croata, a nakratko smo zavirili i u atelijer slikara Stipe Dizdara. 


Stanovnici vole svoj mir i željeli bi ga natrag, a postoji li rješenje za njihove probleme, upitali smo Krešimira Kompesaka, predsjednika Vijeća gradske četvrti Podsljeme, također starosjedioca ovog dijela grada.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije