Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE

Bojim se hodati ulicom, jer su kazne za nasilje samo - na papiru

03.12.2002.
u 00:00

* U PU zagrebačkoj kažu kako je uništavanje i oštećenje tuđih stvari kazneno djelo za koje je predviđena kazna od 150 dnevnih osobnih dohodaka, ili zatvor od šest mjeseci. No, kako i sami kažu, zakon u praksi ne funkcionira

Uništene unutrašnje oplate tramvajskih vozila, stakla, žarulje i poništivači karata, sedam razbijenih osobnih i pet policijskih automobila te dva lakše ozlijeđena policajca rezultat su prekjučerašnjeg divljanja po gradskim ulicama nakon nogometnog derbija Dinama i Hajduka. Modri dečki opet su, kao po tko zna koji put do sada, slavlje shvatili kao iživljavanje na tuđoj imovini. I za to, sudeći prema ranijoj praksi, neće platiti račun, niti će na bilo koji način biti kažnjeni, jer - pravni je sustav manjkav i ne funkcionira. U ZET-u, naime, ne pamte kad su posljednji put naplatili kaznu od izgrednika, jer se policijske prijave najčešće pišu protiv nepoznate osobe i kao takve funkcioniraju samo na papiru.

- Kad već ne znaju kako kazniti one koji uništavaju tuđu imovinu, trebalo bi zabraniti utakmice. Sramota! Kakva je to država u kojoj se čovjek boji hodati ulicom i voziti tramvajem - najčešći su komentari Večernjakovih čitatelja, nezadovoljnih što će štetu - ni krivi ni dužni - opet kao porezni obveznici platiti iz vlastitih džepova.

Premda u ZET-u još zbrajaju troškove na devet uništenih tramvaja, za sada je sigurno da šteta iznosi više od 20 tisuća kuna. A to se, u usporedbi s - primjerice - 38 razbijenih tramvajskih vozila na svibanjskoj norijadi - može svrstati u red boljih dana.

- Na represiju treba odgovoriti represijom, i to je jedino rješenje. Sve dok izgrednici budu prolazili nekažnjeno, ne vidim kraja divljanju i razbijanju - kategoričan je pomoćnik direktora ZET-a za tramvajsku tehniku Damir Škrinjar.

U PU zagrebačkoj, pak, kažu kako je uništavanje i oštećenje tuđih stvari kazneno djelo za koje je predviđena kazna od 150 dnevnih osobnih dohodaka ili zatvor od šest mjeseci. No, kako i sami kažu, zakon funkcionira samo na papiru, jer ceh - budući da se kazne najčešće pišu protiv nepoznate osobe - nemaju kako naplatiti. Čak i da policija uhvati i zapiše izgrednika, postupak će se godinama odugovlačiti na sudu, jer je - kažu u policiji - vrlo teško dokazati pojedinačnu odgovornost onog koji je uništavao u skupini.

D. Petrov

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije