običaji nacionalnih manjina

Dođite vidjeti kako Slovaci oblažu jaja čipkom te kako Talijani rade kolač golubica

Izložba pisanica i običaja nacionalnih manjina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
16.04.2019.
u 08:48

Zoltan Balaš-Špiri iz Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba kaže kako je riječ o šestom zajedničkom izlaganju, a ova izložba već je predstavljena u Županiji

Uz zvukove mješovitog zbora Zajednice Nijemaca iz Zagreba u hrvatskoj kući „Materina priča“ otvorena je izložba uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina Grada Zagreba. Šarene pisanice, ukrašene voskom, biserjem, s raznim ornamentima dominiraju stolovima svih deset zajednica manjina. Izloženi su i kolači koji se spremaju samo na Uskrs, a nije nedostajalo ni priča poput češke tradicije „pomlaski“.

Kako je Uskrsni ponedjeljak dan veselja, jedna od omiljenih zabava mladih Čeha bila je da ispletu štap od mladog vrbina drveta te malo „ispraše“ suknjicu svoje djevojke. Proljetna svježina vrbe trebala bi djevojci udahnuti život i plodnost, a od nje se očekuje da mu na vrh pomlaske priveže traku različitih boja. Ako zaveže crvenu, znači da je na pravom mjestu, žuta znači „košaricu“, plava OK, ali želim ozbiljnu vezu, dok zelena daje nadu u stilu – simpatičan si, vidjet ćemo. Običaj je, također, na Veliki četvrtak peku pecivo jidaš.

Pogača od jaja i zeljanica

Zoltan Balaš-Špiri iz Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba kaže kako je riječ o šestom zajedničkom izlaganju, a ova izložba već je predstavljena u Županiji.

– Spojili smo hrvatsku i tradiciju nacionalnih zajednica. Svi se trude maksimalno prikazati svoje specifičnosti – kaže Balaš-Špiri.

A jedna od specifičnosti na otvaranju je zasigurno bila vesela gospođa Netka Trkulja koja je predstavljala boje Makedonije.

– Ispekla sam košaru od tijesta malo za promjenu, ima li što ljepše – pitala je.

Napravila je i pogaču s jajima, zeljanicu i na stol stavila nezaobilaznu bocu “T’ge za jug” bez koje, kaže Netka, ništa ne može proći.

Slovaci su izložili tradicionalno obojena jaja, ali i ona ukrašena bušenjem nakon kojih jaje izgleda kao da je obloženo čipkom.

Kolač od kandiranog voća

Imaju i tehniku madeiru – jaja se boje voskom u više boja, no ističu kako je riječ o kompliciranoj tehnici koja se u današnje vrijeme rijetko koristi.

Talijani su pokazali svoju golubicu od dizanog tijesta. Kolač je nastao u Lombardiji davnih dana, a u njega ide kandirano voće, bademi. Izložba traje do 19. travnja, svaki dan 10-12 i 17-20 sati.

Video: Uskrsna priča obitelji Salaj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije