KONSTRUKCIJSKA OBNOVA

FOTO, VIDEO Obnavlja se legendarna zagrebačka dvorana, a radovi su vrijedni 30 milijuna eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/31
17.09.2024.
u 13:58

Obnova Doma sportova nije samo nužna zbog oštećenja prouzročenih potresom, već i zbog toga što postojeća infrastruktura više ne ispunjava suvremene tehničke zahtjeve za održavanje velikih sportskih i kulturnih događanja

Obnova zagrebačkog Doma sportova, koja je započela u srpnju ove godine, predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za hrvatski sport. Projekt, vrijedan oko 30 milijuna eura, obuhvaća konstrukcijsku obnovu dvorane 1, poznatije kao Ledena dvorana, te dvorana 3 i 4. Prva faza radova predviđa konstrukcijsku sanaciju i uklanjanje postojeće krovne konstrukcije koja više ne zadovoljava standarde mehaničke otpornosti i stabilnosti, posebno nakon potresa. U ovoj fazi, koja bi trebala trajati 18 mjeseci, planirana je i izrada nove čelične krovne konstrukcije te pojačanje nosivih greda i stupova.

Kako je reporteru Pixsella Davoru Puklavcu rekao Želimir Bodiroga iz tvrtke BBR Adria koja je glavni izvođač radova, trenutačno se provode ključne aktivnosti u pripremi za skidanje krova. "U dvorani 1 debelim daskama zaštitili smo ledenu plohu. Uklonili smo oko šest tisuća sjedalica, spuštena je cijela stropna konstrukcija i reflektori svjetla, a trenutačno provodimo hidro-demoliranje stubova i njihovo pojačanje", rekao je Bodiroga.

Obnova Doma sportova nije samo nužna zbog oštećenja prouzročenih potresom, već i zbog toga što postojeća infrastruktura više ne ispunjava suvremene tehničke zahtjeve za održavanje velikih sportskih i kulturnih događanja. Krovna konstrukcija Ledene dvorane, koja je tijekom godina postala neadekvatna, pomaknula se u potresu i sada zahtijeva potpunu zamjenu.

VEZANI ČLANCI:

Očekuje se da će se Ledena dvorana, nakon završetka rekonstrukcije, vratiti kao ključni prostor za domaće i međunarodne sportske događaje, uključujući hokejske utakmice, koncerte i druge priredbe. Nakon završetka prve faze radova, slijedi nastavak obnove cijelog kompleksa, čime će se osigurati dugotrajna funkcionalnost jednog od najvažnijih sportskih objekata u Hrvatskoj.

Komentara 3

PO
poluprovokator
14:29 17.09.2024.

Znači 2026. u 1.mj kližemo u Domu Sportova;-) Veselim se!

LO
lopataištihača
14:29 17.09.2024.

ne želim da mi predsjednik bude naturalizirani stranac

Avatar rubinet
rubinet
14:55 17.09.2024.

"..zaštitili smo ledenu plohu.."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije