Na tijesto prvo ide debeli sloj sira, pa šunka, šampinjoni, paprika i cherry rajčice. Na to ide još malo tijesta i umak, a onda se sve peče 15-ak minuta. Na kraju se stavlja još gornji sloj, odnosno gotovo još jedna pizza sa sirom, šunkom, kulenom, vratinom, rajčicama, dimljenim sirom, vrhnjem i maslinama. I nakon još malo pečenja na stolu je deep dish pizza teška 2,14 kilograma.
Njezini ponosni tvorci su supružnici Glorija i Darijan Katalinić, vlasnici pizzerije Chello u Kaljskoj ulici 14, u Španskom. Svojim golemim pizzama proslavili su se 2011. godine kada su na jelovnik stavili deep dish pizze, inače popularne u Americi, a posebno u Chicagu. Danas ih na jelovniku imaju osam vrsta.
Pljeskavica od 54 kg
– Počeli smo iz fore, a ljudi su to odlično prihvatili. Ja sam na recept naletio na internetu jer volim isprobavati nove stvari i jako mi se svidio. Jedino što originalni američki deep dish ima tijesto koje je sličnije krafni. To se gostima nije svidjelo, pa smo mi napravili zagrebačku varijantu s običnim tijestom – kaže Katalinić te objašnjava da je gosti vole jer im se sviđa testirati granice.
– To je hrpa kalorija. Pa samo jedna četvrtina teži pola kile, što znači da je bez problema mogu podijeliti dvije do četiri osobe. Iako imamo i jednu “rekorderku” koja je cijelu ovu pizzu pojela sama – prepričava pizza majstor čije deep dish pizze stoje oko 80 kuna, a u ponudi ima još jedan veliki zalogaj – nešto malo manju Doomsday pizzu koja teži “samo“ 1,9 kila. No ne sprema se samo u kuhinji pizzerije Chello divovska hrana. Štoviše, u posljednjih je nekoliko godina takva hrana sve popularnija na jelovnicima zagrebačkih restorana koji se natječu tko će napraviti veću i težu varijantu nekog jela. Tako Marko Stojkanović, vlasnik lokala “Master grill by Marko“ u Rujanskoj 17 na Rudešu, na jelovniku ima pljeskavicu koja, ovisno po želji, može težiti tri ili pet kilograma.
– To su najveće na meniju, ali daleko od toga da su to najveće koje sam ikada napravio. Rekord mi je pljeskavica od 54 kile koju sam napravio za jednu roštiljadu – govori Marko Stojkanović koji je megapljeskavicu na jelovnik uvrstio prije godinu i pol. Izazvala je pravo oduševljenje, a nije rijetkost da dođu dvije ekipe koje se onda natječu u jedenju.
– U prosjeku treba šest ljudi, a samo je jednom jedan boksač uspio cijelu pojesti sam – ističe Stojkanović te dodaje kako je tada odlučio uvesti akciju: tko pljeskavicu pojede sam, drugu dobiva besplatno za ekipu. Inače je cijena one od tri kile 380, a one od pet kila 580 kuna. Međutim, s pljeskavicom koja je punjena komadićima sira i šunke dolazi i prilog koji teži još kilogram tako da se s njom poslužuju i pečeni krumpiri, šampinjoni sa žara te umak od kajmaka. Sama pljeskavica peče se na drvenom ugljenu, potrebno ju je naručiti dan prije, a zanimanje je toliko da ih rade barem nekoliko na dan. Inače u ponudi imaju sve specijalitete s grilla, a još jedan divovski zalogaj na jelovniku im je djevojački san – ćevap od dvije kile punjen sirom.
Organizirali i natjecanja
A već kultni status među zagrebačkim megajelima ima zloburger, odnosno triple double zloburger iz MekPer’sa na Zagrebačkoj cesti 194, također na Rudešu. Prvi u pecivu od 330 grama ima meso od 250 grama, pa sa svim prilozima teži oko 650 grama i stoji 40 kuna. Drugi za 65 kuna ima pak duplo meso i još 60 grama sira pa na kraju teži oko kilograma.
– Većina ljudi koja dođe naruči upravo naš zloburger, pa ako ga i ne pojede do kraja, slika s njime – govori kroz smijeh vlasnik Tomislav Perc. Njegov je partner prvi napravio zloburger, a ime je dobio tako što je zaključio da mu je zlo nakon što ga je cijelog pojeo. Ipak, u ponudi je već gotovo 10 godina, a ne samo da ima onih koji su ga uspjeli pojesti, nego se u MekPer’su organiziraju i natjecanja, a apsolutni rekorder je stanoviti Jozo Jurič čija slika visi na zidu. On je, naime, pojeo četiri triple double zloburgera za sat i pol.
A ja mislila i poveselila se; Hambi od 1, pizza od 2 i pljeska od 3 i 5 kn