ZAPOŠLJAVANJE

Izgled važniji od radnog iskustva

29.08.2003.
u 00:00

Određivanje godina u oglasima je također diskriminacija, kaže nezaposlena K. B.

"Tražim zgodnu i komunikativnu djevojku do 25 godina za rad u pekari", "Dvije atraktivne djevojke za rad u kafiću tražim" ili "Ženu, spremačicu do 40 godina..." samo su neki od uvjeta koje poslodavci, osim višegodišnjeg iskustva, traže od budućih zaposlenika. S obzirom da se sezonci i studenti ovih dana vraćaju u metropolu, nezaposlenost polako raste, a kako je potražnja za poslovima veća nego ponuda, poslodavci imaju slobodne ruke u postavljanju uvjeta.

Pokušali smo istražiti koliko će daleko poslodavac otići u njihovom postavljanju. Najviše problema u traženju posla imaju upravo osobe s najviše iskustva i najviše godina jer nezaposlene žene koje su prešle četrdesetu imaju suženu ponudu.

- Ne znam odakle im pravo da traže samo osobe do 40 ili 45 godina i smatram to svojevrsnom diskriminacijom. Zašto ja ne bih imala pravo na rad?! Odbijaju me rečenicom: "Pa mi tražimo mlađe osobe!" Nisu mi jasni ni oni oglasi u kojima traže osobe do 25 godina, s visokom stručnom spremom i pet godina iskustva - objasnila je K. B., koja na Zavodu za zapošljavanje osam mjeseci traži bilo kakav posao.

No da su i poslodavci fleksibilni, dokazuje oglas u kojem se traži konobarica do 25 godina u stalni radni odnos.

-Nakon što je čuo poželjni odgovor "nisam udana i nemam djece" pozvao me na razgovor iako sam rekla da imam 27 godina - kaže V. D.

Zgodna djevojka do 25 godina tražena je i u pekari, no poslodavac je pristao na razgovor i s malo starijom osobom, uljudno objasnivši da osobu ne određuje samo izgled, nego i njezina urednost, čistoća, marljivost.

Jedan poslodavac koji je tražio prodavačicu u butiku u Importanne centru izravno je pristupio postavivši pitanje: "Recite mi, po vašoj procjeni, jeste li atraktivni? Ako niste, hvala vam, ali ne morate dolaziti na razgovor."

Prema Zakonu o radu, zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osoba koje traže zaposlenje na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnog stanja, obiteljskih obveza, dobi, jezika i vjere. Također je zabranjeno diskriminirati osobu zbog političkog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovinskog stanja, tjelesnih ili društvenih poteškoća i ostalog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije