HOĆETE LI SE PRIJAVITI

Krenuo je poziv za uklanjanje grafita sa zagrebačkih pročelja. Evo što sve morate znati

Zagreb: Pročelja zgrada išarana grafitima u Vodnikovoj
Luka Stanzl/PIXSELL
27.09.2023.
u 12:09

Kako nam je već ranije objasnio Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita, Zagrepčani po ovoj odluci ne plaćaju ni cent za čišćenje i premaz, ali pomoć je, napomenuo je jednokratna. U proračunu je za ovu namjenu osigurano 400 tisuća eura

Grad Zagreb konačno je krenuo u obračun s grafitima na pročeljima kuća i zgrada, a sada je to i službeno s obzirom na to da je prije dva dana objavljen javni poziv za Zagrepčane. Na njega se mogu prijaviti vlasnici objekata, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada. Kako je objavljeno na stranicama Grada, cijela akcija započela je radi kvalitetnijeg života i sigurnosti u gradu, zaštite njegovih kulturnih dobara, njegova ubrzanoga gospodarskog razvitka i turističke afirmacije.

Dogradonačelnik Luka Korlaet na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao je kako je prošli tjedan izašao javni poziv za ozelenjavanje gradskih dvorišta, na koji je pristiglo dosta pozitivnih reakcija, a isto očekuje i za poziv za uklanjanje grafita. 

-U lipnju smo donijeli novu odluku o skidanju grafita. Zagrepčani sada mogu podnijeti prijave, a Grad će u stopostotnom obujmu pokriti uklanjanje i antigrafitni premaz te subvencionirati postavljanje kamera. Na poziv se mogu javiti predstavnici suvlasnika, vlasnici te upravitelji zgrada. Na stranicama Grada objavljena je sva potrebna dokumentacija - kazao je Korlaet pa dodao da će Grad po prijavama napraviti popis prioriteta. 

Osim što je Grad Zagreb napravio baze podataka o grafitima, kontinuirano organizirao vrtićke i školske edukacije te informirao javnost o štetnosti grafitiranja preko animiranih filmova i objavom plakata u medijima, na lipanjskoj sjednici Gradske skupštine donesena je nova Odluka o zaštiti građevina od grafita. Cijelo ljeto (su)vlasnici su nestrpljivo iščekivali javni poziv, a sada kada je on napokon aktivan, odlučili smo vam sumirati najvažnije korake i istaknuti novitete. 

Što je novost u odnosu na prijašnju odluku?

Pa, za početak, Grad u stopostotnom iznosu financira uklanjanje grafita i nanošenje antigrafitnog premaza. Kako nam je već ranije objasnio Tihomir Milovac, predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita, Zagrepčani po ovoj odluci ne plaćaju ni cent za te dvije stavke, ali pomoć je, napomenuo je jednokratna. U proračunu je za ovu namjenu osigurano 400 tisuća eura

>>VEZANI ČLANCI: 

-Mi čistimo i dajemo mogućnost premazivanja cijelog pročelja, ali ako se nakon toga dogodi neki incident, Zagrepčani se moraju sami pobrinuti za to, što je jasno prema Odluci o komunalnom redu. Ne može sve raditi Grad, (su)vlasnici moraju voditi brigu o svojim zgradama, ali nadam se da će im ovo biti dobar poticaj, kao i poruka vandalima da će grafiti biti uklonjeni. Također, (su)vlasnici mogu biti penalizirani ako im je neuredna fasada, stoga se nadamo da će se velik broj ljudi zaista odazvati na javni poziv- pojasnio nam je Milovac.

Osim toga, Grad sufinancira nabavu kamera i tehničkog uređaja za videonadzor uličnog pročelja u 80-postotnom iznosu, odnosno ostalih pročelja u 60 postotnom iznosu. 

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu vlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada. Također, intencija je da proces prijave ide brzo, kazao nam je Milovac, jer su se po prijašnjoj odluci suvlasnici trebali dogovoriti oko izvođača koji bi uklanjali nečistoće s fasada, ali sada ih bira Grad.

-Napravili smo velik iskorak u odnosu na prethodnu odluku jer su se (su)vlasnici trebali dogovoriti da bi se prijavili, a to je nerijetko bio problem jer nisu mogli postići kompromis oko izvođača ili zgrada u nekom trenutku nije imala predstavnika stanara – istaknuo je Milovac.

Prioritet u čišćenju, kako je najavljeno, imat će Gornji i Donji grad, odnosno, stara gradska jezgra, s obzirom na to da su zbog frekventnosti pročelja zgrada i kuća u tom dijelu Zagreba najveća meta vandala. Ipak, to ne znači da se Zagrepčani iz, primjerice, Novog Zagreba ne mogu prijaviti jer Milovac tvrdi kako u izdatku proračuna ima dovoljno sredstava za sve. 

Koji su koraci kod prijave?

Potrebno je podnijeti zahtjev i uz njega priložiti svu traženu dokumentaciju. Zahtjev se podnosi putem online aplikacije objavljene na web stranicama Grada Zagreba ili osobno u pisarnici Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove, Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata, Odjel za radove na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koji djeluje na adresi Avenija Marina Držića 4. 

Detaljan popis potrebne dokumentacije možete proučiti na stranicama Grada. Nadležno tijelo, po prijavama, provjerava potpunost zahtjeva i potpune zahtjeve prosljeđuje Povjerenstvu za zaštitu građevina od grafita.

>>VEZANI ČLANCI: 

Povjerenstvo potom predlaže gradonačelniku građevine na kojima je potrebno provesti mjere zaštite vanjskih dijelova građevina od grafita, prema prioritetu lokacije - Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb zone zaštite A i dijela zone zaštite B koja se nalazi unutar vizurnog koridora i druge prioritetne lokacije prema ocjeni Povjerenstva, prema obuhvatu više građevina na određenoj lokaciji i značaju građevine.

Gradonačelnik na temelju prijedloga Povjerenstva donosi zaključak o redoslijedu građevina na kojima se provode mjere zaštite vanjskih dijelova građevina od grafita. Ukoliko još uvijek imate nedoumica oko postupka prijave, Grad je na svom Facebooku objavio i video gdje objašnjavaju sve korake. 

Komentara 1

HO
homofobic
10:27 28.09.2023.

Kada se uhvati "umjetnika" u aktu vandaliziranja potrebno mu je prebiti noge i ruke a narocito zdribiti prstice kojima aktivira spray kantice s bojom pa se garantirano vandaliziranje zgrada nikada nece ponoviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije