Kobasice u raznim varijantama, od kranjske do debrecinke, dobre stare fritule sa šarolikim izborom preljeva i posipa, a posljednjih godina i germknedle poznate su adventske delicije, no ugostitelji koji sudjeluju na zagrebačkoj blagdanskoj manifestaciji odavno su počeli nuditi i neka sasvim drukčija jela. Inovativnih specijaliteta, pa i s potpisima vrhunskih chefova, ne manjka ni na ovogodišnjem Adventu pa su ramen s rezancima i hrskavom piletinom, burger od sočne trgane svinjske plećke, ne tako klasična sarma s pjenicom od krumpira te crumble samo neke od kulinarskih majstorija koje se poslužuju u kućicama u centru, a zadovoljit će i najkritičnije gurmane.
Uvjerili smo se u to kušajući mnoštvo delicija u doista bogatoj ponudi kako bismo pronašli top deset jela koja se ove sezone ne smiju propustiti, a donosimo i informacije o cijenama te lokacijama na kojima ćete ih pronaći, pretežito onima koje su ponovno potvrdile status gastromeka, poput Fuliranja ili Baš naš Adventa.
1. Gulaš od hobotnice, Balon, terasa Esplanade, 62 kune
Gulaš od hobe u zimu? Pa zašto ne! Upravo ovakav topli zalogaj treba nam u hladne dane, kao i jelo na žlicu. A ovo je zaista fino skuhana hobotnica kod koje više nema žilavosti, ukusni su njoki u povelikoj zdjeli u kojoj je dovoljno svega, a uzmite i malo kruha da vam ne ostane baš ništa. Gulaš iz Balonove kućice tihi je favorit Fooling arounda by Fuliranje na terasi Oleander hotela Esplanade, pored silnih sendviča i burgera.
2. Drugačija sarma, Picnic, Fuliranje, 64 kune
Jedno od najklasičnijih adventskih jela svakako je sarma, a zadarska ekipa u kućici na Fuliranju na Strossmayerovu trgu odlučila ju je malo dekonstruirati. Sočni juneći ragu pomiješali su s narezanim kiselim zeljem, a u tim ćete okusima uživati tek kada žlicom uronite ispod pjene od krumpira u kojoj se osjeti i mala količina muškatnog oraščića, dovoljna da se osjeti, a da ne preuzme jelo. Preko te pjene pokapali su malo ulja od peršina koji dodaju umjesto svježeg kako okus ne bi preuzeo jelo, a porciju poslužuju uz foccaciu, mekanu iznutra, a hrskavu izvana.
3. Prženi repovi crvenih kozica u kadaifu s kimchijem i kremom od batata, Hotel Esplanade by Ana Grgić, terasa Oleander, 95 kuna
U imenu je nabrojeno sve pa je na nama samo da opišemo zašto ovo jelo, koje se također nudi na lokaciji Fooling around by Fuliranje na terasi Oleander hotela Esplanade, treba probati. U zdjelici koju poslužuju u kućici kod Ane Grgić dobivate neuobičajen adventski zalogaj, lagan i ukusan, bez mesa, osim ako kozice ne ubrajate u tu grupu, osvježavajući, kao stvoren za popodne u prolazu gradom uz neki ukusni Kishonijev koktel.
4. Pulled pork burger, Porchetteria by Mario Mandarić, Fuliranje + Baš naš, 68 kuna
Presočna sporopečena svinjska plećka "okupana" u BBQ umaku s coleslaw salatom u brioš pecivu čini ovaj burger najprodavanijom delicijom u kućicama Porchetteria, koje možete naći na Fuliranju na Strossmayerovu trgu te na Baš naš Adventu na platou Gradec, a potpisuje ga renomirani chef Mario Mandarić. Odlikuje ga mekana svinjetina koja se jednostavno topi u ustima, a savršen balans u okusima daju mu umak i salata. To je burger koji definitivno morate probati.
5. Ćevapi, ResTAČ, terasa Esplanade, 69 kuna
Na Advent nismo baš došli po ćevape, ali kako je u gradu svojevrstan revival tradicionalne balkanske hrane, nismo odoljeli a da ih ne usporedimo s nekim recentnim šampionima. I ovo je doista sjajno juneće meso, pravilno ispečeno, meko i sočno. Vjerojatno ste u ovim recima očekivali nešto sofisticiranije. Ima i toga, ali ima i onih dana kada ne želite komplicirati, nego jednostavno pojesti nešto dobro. A to su ovi ćevapi u ResTAČevoj kućici na terasi Esplanade.
6. NYC hot dog, Eat me, Europski trg, 39 kuna
Klasična debrecinka u pecivu jedno je od najčešćih adventskih jela koje se može pronaći na gotovo svakom koraku u metropoli, ali ona što ju je kućica Eat me, koja je dio EU Adventa na Europskom trgu, uvrstila u svoju specijalnu ponudu iznenadit će i najskeptičnije. Njezin klasični okus upotpunjuju slatke note karameliziranog luka, koje su uspjele izbalansirati ljutinu kobasice pojačanu senfom, a hot dog je preliven BBQ umakom zbog kojega je šmek još intenzivniji.
7. Smash burger, Nebo Street Style by Deni Srdoč, terasa Esplanade, 75 kuna
Premijerni adventski nastup jedinog domaćeg chefa s dvije Michelinove zvjezdice u dva naša restorana ne smije se zaobići. Otkrit ćete da Deni Srdoč u sklopu Fuliranja na terasi Esplanade i popularne zalogaje dovodi na prag visoke kuhinje. Iznimno ukusan i pikantan smash burger nudi užitak u svim svojim slojevima. Svakako mu pridružite i pržene krumpiriće s češnjakom i vlascem.
8. Katsu ramen, Torikaya, Fuliranje, 80 kuna
Po nama, apsolutni best buy ovogodišnjeg Adventa. Bez krzmanja možemo tvrditi da je riječ o porciji sasvim dovoljnoj za dvoje, ili čak dvojicu, pa makar bili i "ugodno popunjeni" poput koautora ove top-liste. Ozbiljna količina hrskave pohane piletine u društvu zaista finih rezanaca sa shiitake gljivama, sve upakirano u pikantni paket s dovoljno tekućine pobjeđuje i ove negativne temperature koje su konačno stigle u Zagreb. Nudi se na Fuliranju na Strossmayerovu trgu, a bez sumnje će nakon Adventa u metropoli ramen biti još malo popularniji.
9. Skoro pa vege bundeva, Chef's trio, Baš naš, 88 kuna
Mekani njoki od bundeve natopljeni su slatko-slanim raguom od šumskih gljiva, a ovaj je bezmesni specijalitet idealan izbor i za vegetarijance. Jedna će vam porcija biti sasvim dovoljna jer je uistinu zasitna, upotpunjena rukolom i naribanim parmezanom, a specijalno za Advent na platou Gradec ovo jelo sprema Stjepan Vukadin, koji ondje drži kućicu s kolegama iz žirija MasterChefa.
10. Nutella crumble, Crumble by Briocherie, Fuliranje, 45 kuna
Ovaj će desert, od kojeg se komotno možete i najesti, zadovoljiti i najistančanija nepca sladokusaca, a pripremljen je na bazi čokoladnog mrvljenog biskvita. U kućici na Fuliranju na Strossmayerovu trgu prelijevaju ga ukusnom kremom od vanilije, i to do samog vrha posudice, koju na koncu "začine" nezaobilaznom Nutellom. Iako se hrskavi sloj biskvita najprije mora probiti žlicom, kada se pomiješa s kremom i Nutellom jednostavno se topi u ustima, a iznenađujuće je i da nije "šećerna bomba", već su idealno izbalansirani okusi.
Čujte bilo bi jako korisno da ste ispod slike jela u galeriji napisali koje je to jelo i gdje se može pojesti. Ovako ne znamo ništa.