NOVI PROJEKT

Otvorena prva zagrebačka eko tržnica: Sa štandova se grabe pasta od lješnjaka i žute trešnje iz Čučerja

Zagreb:  Otvorena je prva zagrebačka eko tržnica na Jarunu
Igor Soban/PIXSELL
06.06.2024.
u 17:33

Na tržnici sudjeluje 25 ekoloških proizvođača koji posjetiteljima nude najbolje iz svoje ponude. Mogu se tako naći razni proizvodi iz ekološke proizvodnje, i to od voća i povrća do meda, džemova i sokova.

Po prvi put, Zagreb ima svoju vlastitu ekološku tržnicu. Otvorena je u četvrtak poslijepodne na istočnoj plohi Tržnice Jarun, a tako će od 16 do 20 sati djelovati i svakog četvrtka sve do 11. srpnja. U planu je, kažu u Zagrebačkom holdingu, s tržnicom nastaviti i na jesen. 

Već u prvih pola sata nakon otvorenja, tržnica je bila prepuna kupaca koji su mogli birati iz bogatog izbora koji nude 25 certificiranih ekoloških proizvođa. A ima tu svega, od sezonskog voća i povrća do sokova od sibirske borovnice, domaćeg maslinovog ulja, pčelinjeg meda i raznih proizvoda od lješnjaka.

OPG Borojević iz Dvora na Uni tako se već 21 godinu bavi uzgojem lješnjaka, a od tog orašastog proizvoda radi baš sve. U ponudi se tako mogu naći pasta od lješnjaka, čips, lješnjak u sirovoj, prženoj, karameliziranoj varijanti, lješnjakovo ulje...

- Pasta od lješnjaka je zapravo prženi lješnjak mljeven na kamenom mlinu. Može se napuniti u palačinke, koristiti kao med ili namaz, izvrstan je u svemu. Što se tiče ulja, izvrstan je za njegu kože, mi ga koristimo poslije brijanja već godinama - kaže nam Milan Borojević, vlasnik OPG-a. Pasta je 7,5 eura za teglicu od 200 grama, čips je euro, a mala bočica ulja je 3,5 eura. 

OPG Novak iz Miroševca u Gornjoj Dubravi pak, prodaje sezonsko voće i povrće, dok je OPG Mirjane Strančarić po jabučnom octu i proizvodima od hrena. U njenom dvorištu također raste žuta trešnja, koja je bila potpuni hit na tržnici.

Mjerica od pola kilograma trešnje je 3 eura kaže. Prodaje još pesto od šparoga, razne senfove, sokove... - Ovaj projekt ekološke tržnice je odlična stvar i nama se jako sviđa. Lijepa je promocija domaćih proizvoda, a nas je ekoloških proizvođača puno. 

Ima još i sireva, maslinovog ulja s Brača, domaćih jaja, kao i sokova od aronije. Posebno je popularan i sirup od sibirske borovnice koji prodaje Vlatka Vrček Krajačić. "Odličan je za željezo, može se piti kao ljekoviti sirup ili razrijediti s vodom, okus je malo kiselkast. Jako je zdrav - kaže te također ističe kako je projekt ekološke tržnice koristan kako za prodavače, tako i kupce. 

- Jedva smo dočekali da se ovo pokrene. Nadamo se da će ovo biti jako dobra priča i da će ovaj potez proširiti prodaju ekoloških proizvoda - rekla je. 


Zagreb:  Otvorena je prva zagrebačka eko tržnica na Jarunu
1/11

Tržnicu su svečano otvorili voditeljica Hodlingove podružnice Tržnice Zagreb Božena Cvitanović, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Ana Pavičić-Kaselj te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni  razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković

"Cilj projekta je da našim sugrađanima na jednom mjestu možemo dati prilku da nabave proizvode iz eko proizvodnje - rekla je B. Cvitanović, voditeljica Tržnica Zagreb. 

Sudjeluju, inače, isključivo domaći proizvođači prehrambenih proizvoda sa ekološkim certifikatom i oni u prijelaznom razdoblju za ekološku proizvodnju. Projekt Ekološke tržnice pokrenut je u suradnji Podružnice Tržnice Zagreb s Gradskim uredom za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba i Odjelom za poljoprivredu Zagrebačke županije.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije