'život jednog psa'

Ova 11-godišnjakinja ima više od 20 nagrada, a sada predstavlja svoj prvi roman

storyeditor/2024-06-04/DSCF7668.jpg
Foto: Ante Dujmović
05.06.2024.
u 10:00

Nada se i kineskom izdanju svog romana, kaže Ema, a uz brojne goste na promociji knjige u petak u 19 sati u samoborskom Bunkeru, bit će i litavski veleposlanik te izaslanici kineskog i poljskog veleposlanstva.

Ima 11 godina, a već osam godina bavi se slikanjem i imala je dvije samostalne izložbe. Sedam godina uči kineski, a u posljednje četiri osvojila je 15 različitih nagrada. Tri godine pak piše bajke, priče i pjesme, a ovog tjedna Ema Dujmović predstavlja i svoj prvi roman za djecu i mlade, nazvan "Život jednog psa". – Ako barem desetero djece koja ne vole knjige pročitaju moju, ja sam uspjela. A ako netko počne pisati jer je zbog mene shvatio da može, ja sam opet uspjela – govori nam svestrana Samoborka.

Skuplja i slikarske nagrade

Javnost je Emu bolje upoznala kad je u veljači 2021. na poziv profesora geografije Dejana Nemčića u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ive Andrića održala predavanje o povijesti, zemljopisu, tradiciji, glazbi, hrani i jeziku NR Kine. Nakon toga držala je predavanja na različitim događanjima, a početkom godine slušali su je i studenti pete godine Učiteljskog fakulteta.

POVEZANI ČLANCI:

Još veću pozornost javnosti pak privukla je kada se lani sa svjetskog natjecanja u kineskom jeziku za neizvorne govornike "Kineski most", u konkurenciji s još 58 osnovnoškolaca iz cijelog svijeta, kući vratila s osvojenim devetim mjestom. A kineski je počela učiti kada je imala pet godina, i to uz pomoć aplikacije, sve dok joj roditelji nisu pronašli prvu profesoricu u Hrvatskoj. S njom je učila četiri godine, a posljednje tri educira se na online nastavi s profesoricom iz kineske škole Unifons, koja je u gradu Xi'anu.

Zaokupljena svim aktivnostima i talentima koje ima, "Život jednog psa", roman koji je inspirirao njezin ljubimac Zeus, pisala je tri godine.

– Budući da četiri godine aktivno pišem bajke, priče i pjesme, rekla sam da bi bila sramota da o Zeusu ne napišem ništa. A kad sam počela, stranice su se samo gomilale, 10, 20, 60… I tada sam shvatila: pa to će biti knjiga! Na kraju ima 160 stranica s ilustracijama – objašnjava učenica šestog razreda Osnovne škole Milana Langa u Bregani. Roman je, dodaje, pisan u prvom licu u obliku dnevnika njezina psa od dana kada su ga kupili pa do šestog mjeseca života.

– Zeus je isprva bio namijenjen grčkoj policiji, ali granice su bile zatvorene zbog koronavirusa pa nije mogao otići i mi smo ga uspjeli kupiti – prepričava nam Emina mama Vlatka anegdotu o njemačkom ovčaru od 40 kilograma žive vage koji je u obitelj Burić-Dujmović došao 2020.

Kako su tijekom pandemije korone jedno vrijeme živjeli s Eminima bakom i djedom koji su imali maltezera Olyja, nakon što su se vratili u svoj stan u Samoboru djevojčici je nedostajao ljubimac koji bi bio ondje i kada se budila i kada je išla spavati. Roditelji su joj odlučili ispuniti želju i nabavili su Zeusa, gotovo grčkog policajca s profilom na Instagramu i 1700 pratitelja.

A da bi Ema knjigu o svom ljubimcu mogla tiskati u tisuće primjeraka koji će se moći kupiti u svih 50 poslovnica ZooCity dućana u Hrvatskoj, cijela se obitelj udružila; mama Vlatka otvorila je obrt i ona je glavna urednica i nakladnica, a tata Ante, grafičar po struci, autor je naslovnice te svih ilustracija u knjizi u kojoj nijedna stranica nije bijela.

Veliku potporu Emi, napominju, daju i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot te tamošnje poglavarstvo pa je tako 2022. dobila Plaketu grada Samobora, lani je nagrađena posebnim priznanjem za svoja postignuća, a Grad je i ovaj projekt velikodušno podržao.

Slikati je pak počela s tri godine, gledajući videoupute na YouTubeu, a danas ima više od 20 likovnih nagrada, od kojih su joj najvažnije one međunarodne, jedna iz Japana i jedna koju je osvojila 2023. u Kini.

Naime, na svjetskom natjecanju iz kineskog jezika u Kunmingu morala se predstaviti jednim svojim talentom pa je odabrala slikanje. Digitalnom tehnikom 12 sati u komadu uporna je Samoborka slikala kinesku ratnicu Huu Mulan i osvojila nagradu za najkreativnije dijete svjetskog prvenstva "Most creative award 2023".

Nikamo bez plišanog bigla

– Tada su nam u Kini rekli: "Molimo vas, prijavite je na međunarodno natjecanje za mlade umjetnike i poznavatelje kaligrafije i kineskog jezika" – govori nam ponosna mama. Poslušali su savjet, a između 1300 umjetnika iz cijelog svijeta, Ema je osvojila prvo mjesto u kategoriji "Popularity award".

POVEZANI ČLANCI:

Ova "Hrvatica s kineskom dušom", kako ju je lani nazvao kineski veleposlanik nj. e. Qi Qianjin, zahvaljujući toj nagradi na jesen ponovno putuje na dvotjedno školovanje u Kinu. Nada se i kineskom izdanju svog romana, kaže Ema, a uz brojne goste na promociji knjige u petak u 19 sati u samoborskom Bunkeru, bit će i litavski veleposlanik te izaslanici kineskog i poljskog veleposlanstva.

Ema svojim radom, talentom, strašću i upornošću dokazuje da "male godine" nisu prepreka da ostvarivanje velikih snova. Ipak, priznaje nam, potrebno je tu i malo sreće, koju njoj nosi plišani bigl Ody, koji je prati na svim njezinim putešestvijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije