Po imotskom receptu

Po kruh ispod saća na Jarun dolaze i s drugog kraja grada

10.12.2015., Zagreb -  Vice Grabovac, vlasnik pekare koja pece kruh ispod saca po stoljetnom receptu iz Imotskog.   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
17.12.2015.
u 12:23

Zbog dobrog proizvoda glas daleko putuje, ističe 22-godišnji Vice Grabovac koji je posao naučio od bake i oca, a sad vodi pogon u Zagrebu

Vici Grabovcu radni dan počinje u 22 sata.

Tada prvi put zamijesi tijesto u svojoj maloj pekarnici u blizini jarunske tržnice. Do tri sata ujutro tijesto se premijesi još nekoliko puta, a radnici kruhove teške više od tri kilograma peku sve do šest sati. Kruh ispod saća Vice radi na isti način na koji je to radila njegova baka. Po receptu starom stotinama godina. Kruh iz imotskog kraja naučio je uz oca peći s deset godina. Bilo je to u obiteljskoj pekarnici u Gornjem Prološcu pokraj Imotskog. A sada već tri godine ovaj 22-godišnjak sam vodi cijeli pogon.

Ima i manjih verzija

Zbog kruha ispod saća mnogi će potegnuti i s drugog kraja grada, a kupuju ga ne samo Imoćani u Zagrebu već je osvojio i same Zagrepčane.

– Zbog dobrog proizvoda glas daleko putuje – kaže Vice Grabovac. Kupcima ne smeta ni cijena: 50 kuna po kruhu. – S obzirom na to da se u drugim pekarnicama za gotovo deset kuna dobije pola kilograma kruha, cijena je primjerena količini – kaže Vice te dodaje da se najviše prodaju četvrtine, koje koštaju 12,50 kuna. Polovica kruha može se dobiti za 25 kuna, a drže i male od jednog kilograma za 15. U ponudi su bijeli, raženi i kukuruzni.

"Kriva" brojna rodbina

Glavni pogon imaju u Prološcu, gdje rade Vicin brat i otac, a dnevno prodaju i po dvije tisuće komada kruha, dok ih u Zagrebu ispeku 70-ak.

– Ovdje imamo mnogo rođaka koji su stalno pitali kad ćemo preseliti radnju – smije se Vice Grabovac. Najveći dio onog što ispeku već ujutro odvezu po restoranima ili malim ekotrgovinama. A da je riječ o imotskoj pekarnici, može se primijetiti odmah na ulazu, gdje su postavili veliku crno-bijelu fotografiju s magarcem koji nosi drva za ogrjev.

– To je naše magare i naš susjed – objašnjava Vice. Njegova obitelj u Prološcu vodi i ekoselo, s glavnom zadaćom oživljavanja sela Grabovci, koje je iseljeno početkom 1990-ih, a svojim gostima trude se dočarati izvorni način života toga kraja.*

Komentara 9

TV
tvrdapixa
16:48 17.12.2015.

Bravo Vice! Svojim si autohtonim kruhom svog zavičaja obogatio ukupnu ponudu našeg grada. Samo naprijed i ne osvrći se na ove bespredmetne komentare!!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:16 17.12.2015.

U Hrvatskoj se veli "ispod peke"

MO
morska
15:12 17.12.2015.

Kakvog "saća" ljudi mojiiii??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije