Tacos od bikova repa, ceviche, tiradito, guacamole salata s dimljenom pastrvom, juha od paprike i rajčice s cimetom, zapečeni brancin u kukuruznom listu... Specijaliteti Latinske Amerike od sada se spremaju i u Zagrebu, u kuhinji Marija Mihelja, donedavnog glavnog chefa u Mundoaki, koji se “uhvatio u koštac” s konceptom dosad nepoznatom u glavnome gradu. Provesti su ga odlučili Jan Jerič, Josip Šelendić i Ivan Kršić, a novo su mjesto nazvali “El Toro”. Na mjestu nekadašnjeg Šubićevca, pa onda i Baschiere, na raskrižju Šubićeve i Ulice fra Filipa Grabovca, službeno su otvorili jučer.
– Originalna jela Latinske Amerike našim ljudima bila bi prezačinjena i “prejaka”, tako da smo hranu ipak malo prilagodili i modernizirali je – kaže chef Mario Mihelj dodajući da se latinska kuhinja temelji na čistoći i izvornosti namirnica. Kombinira i namirnice poput kvinoje, batata, crnog graha, crne divlje riže i juke. Jedno od češćih sastojaka jela u Latinskoj Americi su i plantana banane koje se koriste na isti način kao i krumpir.
– Najpopularnija predjela mogli bi biti flatbreadovi, svojevrsne duguljaste pizze. Bit će tu, primjerice, i jela spremljena od autohtone iberico svinje – kaže Mario Mihelj. Na meniju će se naći i do 45 dana odležano meso, T-bone i ribeye odresci. Latinska tema prati i uređenje restorana, pa se na zidu mogu vidjeti i jarmoli, na ulazu iznad vrata stoji veliki zlatni bik.
– Bik je i simbol Latinske Amerike. U prostor ga je uklopio arhitekt Christian Rendulić iz biroa Arhikultura, koji je zaslužan i za cijeli interijer, dizajn rasvjete te logotip. Bik nema samo estetsku funkciju, on je ujedno i vjetrobran i prostor za DJ-a – priča Jan Jerič. Najteže u cijeloj priči bilo je nabaviti namirnice, ističe, pa ih dio uvoze, dio kupuju na gospodarstvima koji se bave uzgojem tropskih kultura. Ideja je, kaže Jan Jerič, da “El Toro” postane mjesto u kojem gosti mogu ostati cijelu večer.
– Nekada je bilo popularno promijeniti što više lokacija u večeri, no sada ljudi žele sjesti na jedno mjesto, koje će im pružiti što više. Lokal će raditi i nakon ponoći, tako da će biti mješavina restorana i noćnog kluba – priča Jerič. Tako će, osim standardne ponude pića, nuditi i “signature” koktele majstora Ivana Bešića s domaćim sirupima baziranima na infuzijama votke.•