o vodi u zagrebu

Pogledajte stare zagrebačke rukopise i plan grada iz 19. st.

voda u zagrebu (1)
Foto: www.zagreb.hr
1/6
01.08.2013.
u 14:11

Nova izložba u Centru za korisnike – povijest javne opskrbe vodom može se do daljnjeg pogledati u Vukovarskoj 41

„Ljeti se u Zagrebu osjeća silna, gotovo nepodnošljiva žega. Ona je to nesnosnija, jer nema svježih izvora bistre, hladne vode. U tom kraju ima veoma malo bistrih izvora voda koje ne presuše. (...) Tako je početkom 19. stoljeća o opskrbi Zagreba vodom pisao Emilije pl. Laszowski, hrvatski povjesničar i arhivist.

Na izložbi posvećenoj 135 godina postojanja sustava javne opskrbe Zagreba vodom, posjetitelji Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga - svjedoci toga kako je danas, pregledom izložaka koji su zapis prošlog vremena, mogu vidjeti promjenu i razvoj koji je sustav kroz vrijeme doživio, kažu u Holdingu pozivajući na izložbu koja se može pogledati do daljnjeg. 

Izložene su stare razglednice, nacrti i dokumenti, planovi Zagreba, te javni proglasi i zapisi iz starih vremena te fotografije zdenaca koji  ilustriraju povijest opskrbe građana pitkom vodom.

Izloženi materijali datiraju uglavnom iz 19. stoljeća. i daju kratak presjek izgleda vremena početaka opskrbe vodom – probleme, varijante rješenja, tko su bili glavni akteri javnog života,...

Posebno zanimljivi izlošci su možda ipak stari rukopisi - potpisi dokumenata te također i rukom crtani nacrti zdenaca te planovi grada.

>>Pogledajte turističku kartu Agrama tiskanu davne 1909. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije