Kada nam je Nans Argoud ponudio da kušamo tradicionalni francuski namaz terrine na bazi pačetine, šampanjca i meda, takav neobičan spoj okusa nismo mogli odbiti. Svojevrsno zaziranje od kombinacije slatkog i slanog, kojom se francuski chefovi nerijetko igraju, itekako postoji, ali spremni smo da nas preplavi novo gastronomsko iskustvo. Namaz terrine i brojni drugi aduti francuske kuhinje mogu se kušati u novootvorenoj prodavaonici francuskih proizvoda "Voilà francuske delicije" u Ozaljskoj, na zagrebačkoj Trešnjevci.
Kultura hrane
Oni koji se ne ustručavaju kušati puževe, tradicionalnu francusku deliciju, u simpatičnoj trgovinici mogu pronaći namaz od njih, u kojem dominiraju češnjak i peršin, a koji okusom osvaja i pobjeđuje predrasude prema toj namirnici. Kako kaže Argoud, koji se prije godinu dana zbog ljubavi preselio iz Lyona u Zagreb, "šmek" francuske kuhinje jedna je od stvari koje su mu najviše nedostajale otkako je počeo život u Hrvatskoj.
– Maju sam upoznao prije tri godine na godišnjem odmoru u Lici. Odlučio sam se preseliti i pokušao sam ovdje naći posao u struci jer sam završio strojarstvo. Javljao sam se na oglase, ali nikad nisam dobivao odgovore. Nije bilo sreće i to me jako frustriralo. Koliko god sam uživao u hrvatskoj kuhinji, nedostajali su mi sirevi, vina i neki tradicionalni francuski namazi koje ovdje nisam mogao naći. Onda se, nekako iz nostalgije i zato što sam veliki gurman, rodila ideja da otvorimo prodavaonicu francuskih proizvoda – kaže
Argoud i objašnjava kako je htio da se pikantna hrvatska kuhinja i nešto delikatnija francuska susretnu i prožmu u njihovoj trgovini jer izborom proizvoda žele Zagrepčanima približiti nove okuse. Nada se kako će ljudi dobiti bolji dojam o okusima koji su karakteristični za njegovu rodnu zemlju.
Dodaje i kako im ponuda takvih proizvoda u hrvatskoj metropoli nije bila dostatna ili je pak bila preskupa. Stoga su se odlučili na uvoz proizvoda iz njegove rodne zemlje, a pritom je važno bilo da, kao veliki ljubitelji životinja, prirode, ali i zbog strasti koji imaju prema hrani, sve proizvođače dobro prouče i uvjere se u njihovu kvalitetu.
– Dobavljamo hranu uglavnom od lokalnih OPG-ova jer nam je od početka bilo izuzetno važno da oni od kojih dobavljamo poštuju okoliš i ljude. Dobar su primjer za to vina, čija je proizvodnja nerijetko popraćena metodama koje i nisu baš najbolje za okoliš, a mi se trudimo da ova u našoj trgovini budu od proizvođača koji ih se trude izbjegavati – objašnjava Argoud.
Božić uz namaze i šampanjac
Francuske OPG-ovce Nans i njegova djevojka Maja krenuli su obilaziti prije godinu dana, a kušali su sami više od devedeset posto onoga što se danas može naći u Ozaljskoj 11 i u pripadajućem web shopu. "Voilà" nudi gastronomsko iskustvo iz cijele Francuske i trudi se izvući najbolje iz svakog dijela zemlje.
U ponudi je, primjerice, prepoznatljivo maslinovo ulje iz Nîmesa koji se nalazi na jugu, popularni dijonski senf, zaštitni znak Burgundije, nezaobilazan šampanjac iz regije po kojoj je i dobio ime te proizvodi na bazi kestena – odlika kraja iz kojeg dolazi Argout, pa se tako možete zasladiti raznim namazima, ali i počastiti bogatim sirupom koji se dodaje u raznovrsna pića. Najviše prodaju preko interneta, ali, kako tvrdi naš domaćin, trgovina u Ozaljskoj svojevrstan je showroom gdje ljudi mogu doći proučiti proizvode.
– Nije poanta samo u hrani već i u tome da ljudi osjete francusku kulturu. Oni koji nas posjete nemaju obvezu nešto kupiti, nego mogu, primjerice, usavršavati jezik ili naučiti neke zanimljivosti o zemlji. Meni je to prilika da poboljšam svoj hrvatski i tako učimo jedni od drugih. Ako se pak odluče za neki proizvod, onda se o njemu mogu detaljno informirati jer iza svakog postoje ljudi s predivnim pričama i trudimo se da to kupci čuju – poručio je Argoud i dodao da je izuzetno zahvalan Maji i njezinoj obitelji te svima koji su im na razne načine pomogli da se trgovina otvori.
A kada se u Francuskoj blaguje, poučava Argoud, velik je naglasak na samom početku ručka ili večere na dobrom aperitivu. Ideja je i da se svaki put za stol donese nešto novo jer je igranje novim okusima i otkrivanje neobičnih, ali funkcionalnih kombinacija jedna od glavnih odlika njihove kuhinje. Kušanjem i uživanjem u hrani, tvrdi naš domaćin, dijele se lijepi trenuci i iskustva, a oni dobivaju i posebnu dimenziju u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.
– Tradicionalno se uvijek počinje s fois gras ili namazom terrin te šampanjcem. S obzirom na to da je u pitanju posebna prigoda, jedu se i puževi s češnjakom i peršinom. Kao središnji obrok najčešće se jede riba ili piletina. Francuzi su veliki ljubitelji sira i vina pa je to, u kombinaciji s baguetteom, nezaobilazna stavka za blagdane – dočarao nam je Argoud samo dio francuskog božićnog objeda.
Desert, nastavlja, nerijetko su torte u raznim varijantama i okusima, ali zanimljiva je tradicija s juga zemlje koja uključuje 13 deserata. Oni brojčano reprezentiraju Isusa i njegove apostole.
– U mom kraju vlada kesten tako da je i on nerijetko okosnica naših božićnih slastica – objasnio je Argoud i dodao da se obično završava slatkim desertnim vinom.
>> VIDEO: Ivana Perišića dočekali u Omišu