sudbina maksimira

Tomašević: 'Razgovor oko stadiona je pri kraju. U pripremi je veliki međunarodni natječaj'

Zagreb: Konferencija za medije gradonačelnika Tomaševića
Patrik Macek/PIXSELL
04.07.2023.
u 12:15

Redovnna konferencija za medije održana je u povodu obilaska radova za novu zgradu postavljen je u siječnju ove godine, a riječ je o zdanju koje je srušeno u zagrebačkom potresu

Zagreb je u posljednje vrijeme prepun gradilišta na kojima se vrijedno radi na obnovi od potresa. Jedno takvo zdanje je i Društveni dom Čučerje koji je srušen u razornom potresu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici obišli su radove na izgradnji Društvenog doma na Trg svete Marije Čučerske, koji su započeli početkom 2023. Nakon toga, gradonačelnik je održao redovnu konferenciju za medije.

>>TIJEK KONFERENCIJE MOŽETE PRATITI OVDJE: 

Tomašević je kazao kako se nada da bi nova zgrada trebala biti otvorena u siječnju 2024. jer za sada radovi idu po planu. Čučerje je bilo jedan od centralnih dijelova koje je pogodio zagrebački potres 2020. godine. Zamjenska zgrada bit će ista kao ona koja je uništena, najavio je gradonačelnik, a izgradnja se u potpunosti financira iz proračuna Grada. 

-Vrijednost radova je 1,4 milijuna eura s PDV-om. Zgrada će biti prostor za potrebe Mjesnog odbora Čučerje, a svoje mjesto ovdje će naći i udruge. Napravit će se i polivalentna prostorija, za različite kulturno-društvene sadržaje. Zahvaljujem se Vijeću gradske četvrti, konzervatorima, projektantima i svima ostalima koji rade na ovom objektu. U planu je da što prije otvorimo društveni dom- rekao je gradonačelnik. 

O izboru novog ravnatelja KD Lisinski

Prošlo je dvadeset dana otkako su otkrivene nepravilnosti u natječaju za izbor novog ravnatelja, ustvrdili su novinari, pa je postavljeno pitanje hoće li Upravno vijeće ponoviti natječaj. 

-Pregledavanje natječajne dokumentacije je u tijeku i uskoro ću donijeti odluku- rekao je Tomašević.

O projektu Greenway

Iako je najavljen prije nekoliko mjeseci, projekt izgradnje biciklističke staze uz nasip na Savi još uvijek nije krenuo u punom zamahu, tek su postavljeni rubnjaci. Tomašević je rekao da je produžen ugovor EU financiranja. Došlo je do kašnjenja radova, zbog obnove Jadranskog mosta koji je s time usko povezan, a bio je prioritet, dodao je Tomašević pa bi sada radovi na Greenwayu trebali ići brže. 

O ljetnim radovima u Zagrebu

Tomašević je kazao kako se tijekom ljeta pokušava izvesti što više radova, s obzirom na to da je manji broj Zagrepčana u gradu. Ovo ljeto ima dosta radova, od strane Grada, ali i od strane državnih poduzeća. 

-Sada su aktualni radovi na podvožnjaku u Selskoj i bit će još takvih radova u prolazima ispod željezničkih pruga i te radove izvodi HŽ Infrastruktura. Takvi radovi odvijaju se na način da se ne zatvaraju prometnice u isto vrijeme, a da se što više toga obavi u ljeto. U isto vrijeme idu vrelovodi što jednim dijelom ometa promet. Imamo i kapitalna ulaganje od Grada, kao što je kružni tok Nova cesta-Adžijina na Trešnjevci. Radimo regulaciju da što manje opterećujemo promet- rekao je gradonačelnik. 

Pročelnik Andro Pavuna dometnuo je kako će se po završetku radova na Selskoj, zatvoriti prometnica na Zagrebačkoj cesti što će izazvati probleme u prometu.

-Kada se zatvore ovakve žile kucavice, uvijek je problema. HŽ će u jednom trenutku zatvoriti i podvožnjak Miramarska, tu uvažavamo njihove operativne planove- rekao je Pavuna. 

Na redu je, najavljuje Pavuna, i niz asfaltiranja i sanacije na zagrebačkim velikim cestama pa se najavljuje zatvaranje Ulice Ljudevita Posavskog. Pročelnik je zamolio Zagrepčane za strpljenje jer se pokušava zbiti što veći broj radova u ograničeno ljetno vrijeme. Dodao je i da su na Selskoj cesti unaprijed krenule najave o radovima, a potvrdio je i kako bi radovi trebali završiti prije početka nove školske godine. 

O košnji 

Tomašević je kazao kako se kose sve javne površine koje su upotrebi te da postoji mogućnost da se ne kosi ono što je u vlasništvu Grada, a nije u upotrebi, ali stavljeno je u rebalans proračuna da se i to promjeni. 

Izgradnja nogometnog kampa i drugih sportskih objekata

Nogometni kamp koji je trebao biti izgrađen na Zagrebellu, ipak će se graditi u Velikoj Gorici. 

-Grad nažalost još uvijek nije dobio imovinski spor za Zagrebello, a HNS se odlučio za Veliku Goricu. Postojala je i alternativa na Savici. Žao mi je što kamp neće biti u Zagrebu, ali dobra je vijest da se nešto ipak po tom pitanju događa. Za pet godina bi trebao biti gotov- govori gradonačelnik. 

Dom sportova ide dalje kada je riječ o projektu vrijednom više od 20 milijuna eura, a sve se financira iz Grada, rekao je Tomašević. Kranjčevićeva isto ide bez problema i usporavanja, dodao je. Pri kraju su i imovinsko-pravni dogovori između Nadbiskupije, Vlade i Grada kada je riječ o Maksimiru, a u pripremi su i papiri za veliki međunarodni natječaj.

O upisu djece s poteškoćama u razvoju u vrtiće

Kao što znate, gradski vrtići postupaju po roku za prigovore koji je bio prošlog petka, a koji su dospjeli na prve rezultate vrtića. 

-Kada gledamo prošlu pedagošku godinu, u gradskim je vrtićima bilo više od 30 tisuća djece, od toga njih sedam tisuća njih ima neku teškoću u razvoju. Moramo se voditi zakonom i Državnim pedagoškim standardom koji nalaže da se u jednu redovnu skupinu može upisati jedno dijete s teškoćama u razvoju. Na ovom roku imali smo 376 djece s poteškoćama u razvoju i tri četvrtine njih je upisano na prvom roku, a na idućem ćemo pokušati upisati sve- rekla je Dolenec. 

Promjene u upravi Holdinga 

Damir Novinić novi je član uprave Holdinga, a novinari su komentirali njegovu povezanost s bivšim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem. 

-Nemam saznanja da je terećen od USKOK-a ili za bilo koja djela koja se ravnatelju Bačiću stavljaju na odgovornost- rekao je Tomašević. 

Komentara 4

PR
prajdali100
13:01 04.07.2023.

Gospodo ! Ako ćete praviti novi Maksimir za 30.000 gledatelja nemojte ga ni praviti !!! Nema potrebe.Pa zar pojedni slijepci ne vide da je,nedavno,više od 30.000 naših ljudi otišlo u Nizozemsku bodriti repku !Pa što bi tek bilo u Zagrebu?

ZO
zoranos
14:49 05.07.2023.

Da gospodine Tomaševiću, Zagreb je izgubio kamp nogometne reprezentacije - a Vi se i dalje bavite zagrabelom i čekajte 5. mandat da se to riješi i onda nećete znati što sa time - jer kamp će već biti u funkciji u Gorici! A fascinantna je košnja - dakle tek sada vide da treba još malo više para da bi se sve pokosilo pa se ide u rebalans! Ma ne bi niti ja bolje!

Avatar mrIvan
mrIvan
16:38 04.07.2023.

30.000 mjesta će koštati kao u normalnim sustavima 55.000 mjesta. Zato ne može biti više mjesta - nema dovoljno novca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije