postaju učinkovite

Troškovi režija školama će biti niži i do 60 posto

škola
Goran Stanzl/PIXSELL
15.04.2013.
u 20:00

U prvu fazu projekta uključeno je 13 osnovnih i srednjih škola. Ukupna vrijednost projekta koji će platiti Grad Zagreb je 30 milijuna kuna

– Pročelje je problem ove škole. Treba ga ojačati dodatnom izolacijom, moramo ugraditi termostatske ventile, zamijeniti postojeće cjevovode, izmijeniti prozore u školi i sportskoj dvorani, a željeli bismo postaviti i solarne kolektore na krov – kažu ravnatelji i profesori čak četiriju škola smještenih u jednoj zgradi: Poljoprivredne, Prehrambeno-tehnološke, Veterinarske i XII. gimnazije.

Ukupno 59 objekata

Troškovi energije su im preveliki. Za plin na mjesec izdvajaju gotovo 60 tisuća kuna, za električnu energiju oko 26 tisuća kuna, a za vodu 15 tisuća kuna. Kako bi uštedjeli na velikim količinama energenata koje troše, zgrada u Dubravi dio je programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Provodi ga Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora, a u koji je uključen i Grad Zagreb, točnije, u prvoj fazi ukupno 13 osnovnih i srednjih škola, a u konačnici 59 objekata.

– U ovoj su zgradi tri strukovne škole, brojni strojevi... Škola je velika oko 8300 četvornih metara – kazala je ravnateljica Poljoprivredne škole Marica Berdik. Studija projekta energetske učinkovitosti za njihovu školu izrađena je lani, a procjena vrijednosti radova je 4,5 milijuna kuna. 

– Računi za struju, vodu i plin vjerojatno bi se smanjili za više od 50 posto – istaknula je ravnateljica Berdik.

Skupi energenti

Trinaest školskih zgrada ukupne površine 49 tisuća četvornih metara, koje su uključene u program, na godišnjoj razini potroše više od 6 milijuna kuna za režije, a obnovom prema principu energetske učinkovitosti, ušteda na energentima bila bi od 30 do 60 posto. Postupak javne nabave je pri kraju, a ukupna vrijednost projekta koji će platiti Grad Zagreb je 30 milijuna kuna.

– Smanjena potrošnja energije u objektima javne namjene, kao izravnu posljedicu ima smanjenje troškova svih građana kroz smanjena proračunska izdvajanja za troškove poslovanja takvih objekata – poručili su iz Ureda za obrazovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije