triput je rušena

Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa: U 15 mjeseci župljani Kravarskog podigli razrušenu crkvu

Fotografije iz zraka obnovljene crkve u Kravarskom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/23
03.08.2023.
u 08:00

Crkva je jako stradala, toranj se srušio na kor, spašeni su kipovi i dio klupa, a u obnovi su donacijama pomogli i vjernici, kaže župnik Siniša Blatarić

Samo raspelo s oltara, dva kipa Blažene Djevice Marije, vitraji na vratima i nekoliko drvenih klupa spašeni su iz razrušene župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom nakon petrinjskog potresa. Povijesnom zdanju sagrađenom na malom umjetnom brijegu nije bilo spasa pa se moralo u potpunosti ukloniti te na istom mjestu sagraditi novo.

Jači temelji

Sada je crkva nešto šira i duža zbog jačih temelja, a zvonik je sagrađen po uzoru na onaj koji je srušen u njemačkom bombardiranju u Drugom svjetskog ratu. Radovi su trajali samo godinu dana i tri mjeseca. Novost su i nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor nešto je drukčije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi. Ujedno je to prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji.

VEZANI ČLANCI: 

– Crkva je jako stradala, toranj se rušio na kor pa je općina Kravarsko na čelu s načelnikom Vladom Kolarcem odmah pokrenula aktivnosti s ciljem saniranja štete te s planovima gradnje nove crkve. Dio sredstva koje je općina dobila za sanaciju štete od potresa tako smo uložili u materijal za izvlačenje predmeta iz urušene crkve, naručen je projekt uklanjanja objekta, a financirali su se i sami radovi te stručni nadzor – kaže župnik Siniša Blatarić.

Tako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije radove financiralo s nešto više od 66 tisuća eura, a putem javnog poziva Zagrebačke županije za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom iz državnog je proračuna osigurano još oko 1,600.000 eura. A uz općinu i stanovnike Kravarskog te župljane, veliku pomoć pružio je i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dodaje župnik.

Radovi su započeli u veljači 2022. prema projektu arhitekta Mladena Brckovića. Da bi se osigurala sigurnost lokacije, kako piše IKA, u zemlju je položeno 96 armiranih betonskih pilota dubokih nešto više od 10 metara. Njihovo postavljanje izvela je tvrtka Zagorac d.o.o., a radove na prvoj i drugoj fazi gradnje crkve izvela je tvrtka Matra d.o.o. kao i brojni domaći obrtnici.

05.05.2023., Kravarsko - Crkva u Kravarskom otvorena je za sve vjernike nakon obnove od potresa. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, ilustracija

Radovi su tako, osim rušenja stare i gradnje nove crkve, podrazumijevali i kompletno unutarnje uređenje, uključujući i gradnju novog oltara s freskom "Posljednje večere". Freske na staklima također su novitet, župi su ih donirali vjernici, a crkva je dobila i novu krstionicu te svetohranište.

Posvetio ju biskup Košić

No ovo nije prvi put da je na umjetnom brdašcu sagrađena u potpunosti nova crkva. Naime, Kravarsko se kao župa, sa svojom srednjovjekovnom crkvom, spominjalo još 1334. otkad datira prvi postojeći zapis. Crkva koja je u to vrijeme bila sagrađena u gotičkom stilu zapuštena je i napola porušena 1622., no dva desetljeća poslije popravljan je i dograđen novi toranj.

VEZANI ČLANCI: 

Gotičko zdanje u međuvremenu je opet porušeno, a na njezinu se mjestu 1874. gradi novo te takva crkva stoji do Drugog svjetskog rata. U njemačkom bombardiranju u prosincu 1943. još je jednom teško oštećena te je nakon rata obnavljana dugi niz godina, a na koncu je, zaslugom tadašnjeg župnika Mirka Jurina, osvanula nova župna crkva koju je 1969. blagoslovio nadbiskup Franjo Šeper. Takva je bila sve do petrinjskog potresa 2020. Župa broji oko 3500 župljana, a uz tradicionalne aktivnosti ondje djeluju i članovi Marijine legije te Zajednice mladih, a aktivan je i Župni zbor.

Crkva je misnim slavljem svečano otvorena 16. travnja. Duga povorka penjala se stubama prema glavnom ulazu u crkvu, gdje je mons.dr.sc. Vladi Košiću, sisačkom biskupu, predan simbolični ključ za otvorenje crkve. Sisački biskup Košić predvodio je svetu misu i posvećenje župne crkve, a vjernika je bilo toliko da su mogli napuniti dvije crkve takve veličine, izvijestili su lokalni mediji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije