Sastojci za ručak:
Shitake gljive 20 dag – 15 kuna; pola kilograma batata – 10 kuna; salata – 10 kuna; grincajg – 5 kuna
Priprema:
Shitake gljive oprati, narezati te ih popržiti na maslinovu ulju i luku. Kada gljive puste sok, sve začiniti i dodati vrhnje za kuhanje. Umirovljenica Tanja Valer voli shitake gljive jer su zdrave i imaju specifičan okus u odnosu na druge gljive koje se češće upotrebljavaju za umake.
Foto: Thinkstock
Kao prilog preporučuje slatki krumpir batat, a za predjelo gustu juhu od povrća. Krumpir treba skuhati u slanoj vodi, kad je gotov, treba ga izgnječiti i začiniti po želji solju, vegetom, paprom...
Za juhu treba staviti kuhati povrće, Tanja Valer koristi tikvice, brokulu i cvjetaču, ali može se staviti povrće po želji.
Kada je gotovo, povrće treba izmiksati s vodom u kojoj se kuhalo. Sve treba začiniti i dodati vrhnje da bi juha bila kremasta. Uz ovako zdrav ručak, kaže Tanja Valer, najbolje odgovara i salata potočarka.