Papergirl

Umjetnička djela besplatno će se dijeliti na ulicama

donacija
PIXSELL
16.06.2012.
u 11:00

Krajem srpnja počet će se dijeliti umjetnine, ali gdje i kada ostaje – iznenađenje. Međunarodni projekt Papergirl zaživio i u Zagrebu

Skupile su gotovo tisuću umjetničkih radova i sve će ih na biciklima podijeliti slučajnim prolaznicima. One su Papergirl, dio međunarodnog pokreta besplatne umjetnosti nastao u Berlinu 2006. godine po uzoru na Paperboys, dostavljače novina iz Amerike, koji se od ove godine događa i u Hrvatskoj.

Donacija Mare Milin

Marina, zaljubljenica u fotografiju, za Papergirl je doznala sasvim slučajno, putem interneta.

Projekt ju je oduševio i odlučila je pokrenuti nešto slično i kod nas, ali nije očekivala da u isto vrijeme u istom gradu isto planira i slikarica Ivana Režek.

– Javila sam inicijatorici projekta u Berlinu i ona me spojila s Ivanom. Ona je zadužena za skeniranje i blog, a ja za društvene mreže i komunikaciju s ljudima – opisuje ekonomistica Marina Pirš, jedna od dviju začetnica projekta kod nas.

Svi su prikupljeni radovi skenirani i pohranjeni u arhivu, a volonteri će ih podijeliti na biciklima. Među doniranim radovima mnogo je onih inozemnih umjetnika, a čak je i poznata fotografkinja Mare Milin donirala jednu od svojih fotografija.

– Sredinom travnja počele smo skupljati radove i nismo očekivale tako dobar odziv. U inozemstvu su ovakvi “free art” projekti popularni i normalno je da se na ovaj način umjetnici afirmiraju – kazala je Marina Pirš.

Osim na njihove privatne adrese, kutija Papergirl “čekala” je donirane radove u središtu grada u trgovini free-trade proizvoda “Muzungu”.

Radovi u tuljcu

Umjetničkim radovima, zamotanima u tuljac, “zasut” će zagrebačke ulice početkom srpnja, a gdje i kada će se to dogoditi, ne želi otkriti.

– Svi nas pitaju kad će ili nam prišapnu “Javi gdje će biti“, ali jedan je od glavnih faktora ovog projekta iznenađenje. Bilo bi šteta to pokvariti – smije se Marina.

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:47 16.06.2012.

Hoce dijeliti i djela iz Sanaderove riznice ?

FE
Felicijen
15:49 16.06.2012.

Tu će trebati policija na ulici a ne na gay paradi...

DO
doktorica
17:45 16.06.2012.

mi bi Bukovca.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije