OBAVIJEST HOLDINGA

Ususret novim pravilima: Mijenja se način prodaje povlaštenih parkirnih karata u Zagrebu

Zagreb: Parkiralište u ulici Vinogradska cesta
Davorin Visnjic/PIXSELL
18.07.2024.
u 14:30

Oni koji već imaju važeće povlaštene karte na godinu dana moći će ih koristiti samo do rujna, a iznos za preostale neiskorištene mjesece će im se vratiti na račun. S tim će novcima moći kupiti povlaštene karte po novom sustavu.

U Zagrebu se od rujna planiraju uvesti značajne glede sustava povlaštenih parkirališnih karata za pojedine parkirališne zone u Gradu Zagrebu. Kako smo već pisali, prva, druga i treća parkirna zona dijele se na kvartovske blokove, a stanari će se sa povlaštenom kartom moći parkirati samo u bloku u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište. Mogu se i dalje, naravno, parkirati bilo gdje drugdje u Zagrebu, ali onda će morati platiti komercijalnu satnu ili dnevnu parkirnu kartu. 

Kako bi se prilagodili na novi sustav, u Holdignu su najavili da će se od sad postojeće parkirališne karte moći kupiti najdulje na mjesec dana.  "Uvođenje parkirališnih blokova očekuje se početkom rujna, nakon provedene javne rasprave. Prema sadašnjem prijedlogu, nova PPK će vrijediti u blizini mjesta stanovanja korisnika, a ne u cijeloj parkirališnoj zoni.

Ujedno se, po uvođenju, neće moći besplatno parkirati u cijeloj parkirališnoj zoni čime će se povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta za stanare", kazali su u Holdingu. Oni koji već imaju važeće PPK na godinu dana moći će ih koristiti samo do rujna, a iznos za preostale neiskorištene mjesece će im se vratiti na račun. S tim će novcima moći kupiti povlaštene karte po novom sustavu. 

blokovi parkiranje
Foto: Grad Zagreb

Grad se za ovaj potez, kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju, odlučio nakon što su analizom uočili da je za prvu zonu, u kojoj postoji 8035 parkirališnih mjesta, izdano čak 13.776 povlaštenih karata. Sličnu diskrepanciju primijetili su i u drugoj zoni, s tri tisuće više povlaštenih karata nego što je parkirnih mjesta. Postoje snažne indicije, kazali su gradonačelnik Tomislav Tomašević i pročelnik Ureda za promet Andro Pavuna, da je dobar dio stanovnika fiktivno prijavljen na adresu u prvoj zoni samo kako bi dobili povlaštenu kartu i tako se mogli parkirati bilo gdje u Zagrebu za samo malo više od 13 eura.

– Zagrebparking je jako dobro digitaliziran, a sad imamo i scan-a-carove koji obilaze teren. Često se dogodilo da više puta tijekom dana i noći skeniramo automobil na adresi koja nema veze s adresom na kojoj su prijavljeni – rekao je prilikom predstavljanja novog sustava pročelnik Pavuna.

Izmjenom sustava, istaknuo je Tomašević, trebalo bi se omogućiti da ljudi koji žive u određenom bloku lakše pronađu parkirno mjesto blizu svog doma. A kako bi odlučili kamo staviti granice blokova, dodao je, analizirali su kojem području stanovnici kvartova gravitiraju pri parkiranju. Prijedlog zaključka gradonačelnika na savjetovanju je s javnošću 30 dana, odnosno do 9. kolovoza,

 VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

EZ
ezer
20:14 18.07.2024.

Mnogi će se iznenaditi u jesen kad zaživi ova nova odluka o povlaštenim parkirnim kartama. Jedno je sigurno biti će još manje slobodnih parkirališnih mjesta za ostala vozila koja plaćaju komercijalnu cijenu parking karte.

Avatar Beckham iz Obrovca
Beckham iz Obrovca
15:55 18.07.2024.

Ovdje je jedina namjera izvaditi građanima više love iz džepova jer da to nije jedina namjera pola parkirnih zona bi se ukinulo, konkretno zona "3A" koja se proteže od Britanca Pantovčakom skoro do Šestina, a iznad crkve Sv. Kvirina niti jednog parking mjesta pod naplatom, to će baš riješiti problem parkiranja ovima južnije od crkve....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije