Već više od 20 godina rade na promidžbi hrvatske eno-gastrokulture. I sve to vrijeme surađuju s istim dobavljačima, također promotorima hrvatske gastronomije, od kojih, kaže Vesna Miletić, nikad nisu dobili lošu pošiljku. Istovremeno, gosti koji dolaze u restoran Tač obitelji Miletić stalno su gospođi Vesni, glavnoj chefici, u posljednje vrijeme postavljali isto pitanje: planiraju li organizirati proslavu Martinja. I tako joj je sinula ideja da proslave tu vinsku svetkovinu, no na sasvim drugačiji način.
Centar svih hrvatskih regija
Okupit će u restoranu podno Sljemena 30-ak svojih stalnih suradnika i na blagdan svetog Martina organizirati Dan hrvatske gastronomske neovisnosti, čime će 11. studenoga dobiti novo obilježje. A prva proslava Dana hrvatske gastroneovisnosti bit će u ponedjeljak od podneva do 20 sati.
– OPG-ovi, uljari, maslinari, sirari... predstavit će svoje proizvode, a ja ću od njih napraviti jela. Bit će, primjerice, hladetine od crne slavonske svinje OPG-a Džakula, pole od ličkog krumpira poljoprivredne zadruge Agro Velebit iz Lovinca, fuži s bijelim tartufima iz “Natura tartufa”, a moći će se probati i češnjovke, krvavice, zagorski puran s mlincima, žgvacet od istarskog magarca, fileki od boškarina na mediteranski... Nudit će se i pršut obitelji Maran, sir sirane Mih iz Kolana na otoku Pagu... – nabraja Vesna Miletić.
Uz domaću hranu pit će se i vrhunske kapljice hrvatskih vinara, a Tač će tako na jedan dan postati centar svih regija u zemlji, odnosno i Plave i Zelene Hrvatske.
Promocija domaćega
– Manifestacijom se želi pokazati kako naša najbolja gastronomska ponuda odgovara najvišim svjetskim standardima. Statistike Instituta za turizam pokazuju kako je uživanje u jelu i piću ključni motiv posjeta našoj zemlji. Istovremeno, ne samo što se uvozi golema količina prehrambenih proizvoda, još je gora činjenica što je ta roba često loše kvalitete. Poticanje proizvodnje i primjerene ponude vrhunske domaće hrane i pića stoga je velika nacionalna promotivna zadaća – zaključuju u Taču.