Sir i vrhnje s malo vlasca ili paprike, bademi, suhe smokve, voćna salata, riba, zeleno povrće, a sve to u osnovnoj školi.
I to ne na učeničkom meniju za ručak, nego u zdjelama i tavama smještenima na rešoima iza kojih su učenici stajali sa svojim mamama i učiteljicama. Cilj – priprema što ukusnijeg i zdravijeg tradicionalno hrvatskog doručka, ali i ručka, večere te užine čiji će se recepti, ilustrirani upravo učeničkim radovima, naći u društvu recepata ostalih škola iz osam različitih zemalja u sklopu programa Comenius Healthy Picnic.
Osnovna škola Ivana Gundulića u istoimenoj zagrebačkoj ulici tako je postala prava mala kuhinja, a s obzirom na to da je jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje u spomenutom programu, mame, kćeri, a i učiteljice prionule su kako bi pripremile što bolje obroke.
– Odlučile smo se za tunu na naglo i blitvu. Ribu ćemo malo popržiti u tavi, naravno, na maslinovu ulju, pravom domaćem, a blitvu ćemo pripremiti u woku – objasnile su mama i kći Suzana Kulaš i Heda Perić Kulaš, koje su na pikniku u školi pripremale ručak.
Kako je objasnila dvanaestogodišnja Heda, kuhanje u školi, zapravo, uopće nije neuobičajeno jer u Gundulićevoj školarci nerijetko zajedno sudjeluju u aktivnostima.
Svake srijede, primjerice, kaže Heda, u predvorju škole prije nastave organizira se kratka tjelovježba za lakše buđenje usred tjedna.
– Svi rado sudjeluju i nagovoriti mame da dođu kuhati u školu nije bio ni najmanji problem – rekla je Henrieta Herjavec Rubčić, voditeljica Healthy Picnica, te dodala kako su u sklopu projekta školarci iz Gundulićeve posjetili Portugal, u kojem su se djeca predstavljala tradicionalnom bajkom.
A partneri projekta, iz šest europskih zemalja, te svi zainteresirani, od 21. do 25. svibnja moći će uživati na još jednom festivalu zdrave hrane – na Bundeku.
>>Jeste li znali da se i kulen može skuhati i poslužiti za doručak?
>>FB humanitarci Zagreb skupljaju namirnice za potrebite