POVEĆANJE U SVIH PET PROGRAMA

Zagreb povećao stipendije: 'Želimo mladima olakšati učenje i studiranje'

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.09.2024.
u 13:16

Gradska skupština usvojila je jučer i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom te o potpori obrazovanju doktoranada.

Grad će studentima i učenicima uplaćivati 20 eura veće stipendije. Tako će studneti umjesto dosadašnjih 500 dobivati 520 eura, a učenici 380 umjesto 360 eura. Sustav stipendija ove godine iznosi 5,7 milijuna eura, javljaju iz Grada. Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine mjesečni iznosi stipendija su povećani u svih pet programa: deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, učenici i studenti s invaliditetom, te učenici i studenti romske nacionalne manjine.

Foto: Grad Zagreb

– Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija, i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu – kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. Dodala je da su jako ponosni na svoje programe stipendiranja. 

– U tri godine smo ih povećali za nevjerojatnih 130 posto. Samo od prošle do ove školske godine broj dodijeljenih stipendija smo povećali za 18 posto i ove godine smo dodijelili preko tisuću stipendija – istaknula je Dolenec.

POVEZANI ČLANCI:

Gradska skupština usvojila je jučer i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom te o potpori obrazovanju doktoranada. Potpore za doktorande iznose između 600 i 1100 eura, dok jednokratne potpore za učenike i studente s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom iznose 2000 eura.

– Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije, i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Grad razvija i sustav digitalizacije prijava na natječaj putem aplikacije eStipendije. – Povezali smo se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi nam integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time ćemo još olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija – objasnila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije