USPJEH

Zagrebački studenti u UN-u brane ljudska prava

Pravna klinika
Foto: Stela Lecpammer
12.12.2014.
u 16:00

Pravna klinika o slobodi izražavanja pokrenuta je prvi put u Hrvatskoj kao rezultat suradnje između Zagreba i Oxforda

Grupa od 12 studenata s Pravnog fakulteta odlučila je svoje teorijsko znanje iskoristiti u praksi i to na međunarodnoj razini pa tako upravo oni pred Ujedinjenim narodima zastupaju dvoje novinara, iz Vijetnama i Mianmara, kojima su u njihovim zemljama prekršena prava na slobodu izražavanja.

Slučajevi su to s kojima su se studenti susreli u Pravnoj klinici o slobodi izražavanja. Radi se o projektu koji je u Hrvatskoj pokrenut prvi puta, između Sveučilišta u Zagrebu i Oxforda.

–Jedno je kada čitate zakone, a drugo je kada pred sobom imate ime osobe koju zastupate, njezinu fotografiju i njezin slučaj – rekla je Kristina Mandić, jedna od studentica, koja je, kao i mnogi drugi iz ekipe, već odnijela pobjedu na međunarodnom natjecanju.

Naši su studenti dobili priliku jer su već godinama prvi na međunarodnim natjecanjima iz prava, tamo su nas primijetili i predložili nam suradnju objašnjava Iva Kuštrak Managić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ona je bila jedna od četvero supervizora koji su studentima pomagali pripremiti obranu. Ostalih troje su pravni stručnjaci iz Velike Britanije koji su sa studentima komunicirali putem interneta.

Njihov rad je jako inspirirajući, puno su se trudili i napravili odličan posao i to na engleskom jeziku zaključila je Smita Shah, jedna od supervizora.

Studenti su 10 tjedana radili, istraživali i pripremali izvještaj koji je na kraju projekta poslan Ujedinjenim narodima te vladama Mianmara i Vijetnama čiji se odgovor sad čeka.

A da su očekivanja optimistična rekla je Smita Shah na jučerašnjem svečanom zatvaranju projekta povodom Dana ljudskih prava na kojem su studentima priznanja uručili rektor Damir Boras, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i dekan Pravnog fakulteta Hrvoje Sikirić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije