Dodijeljene majstorske diplome

Majstorice frizura u posao idu sa stilom

obrtnici
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/8
03.07.2014.
u 13:30

Za zanimanja poput krznara i klobučara ne odlučuje se nitko

Kotlar, krznar i klobučar, nekada vrlo tražena obrtnička zanimanja, već se nekoliko godina gotovo i ne pojavljuju ispisana na diplomama onih koji su položili svoje majstorske ispite. Tako je bilo i jučer, u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, gdje su podijeljene 123 majstorske diplome obrtnicima 31 zanimanja. Među njima, najviše je bilo frizera, a nije nedostajalo ni dimnjačara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, autoservisera, automehaničara, a, objasnili su u Obrtničkoj komori, majstorski ispit položili su i brojni optičari.

– Bez položenog majstorskog ispita ne može se otvoriti obrt, a upravo to cilj je mnogima, pa su tako pisanju majstorskog ispita u  proljetnom roku pristupili i brojni kandidati iz ostalih županija, koje Zagrebu nisu ni bliske - objasnila je Kristina Hadaš, stručna suradnica u Uredu za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb. Kako ističe, kao dodatnu motivaciju mnogi kandidati koriste i to da Ministarstvo poduzetništva i obrta dio novca, koji se uloži u polaganje majstorskog ispita, vraća.
– Priprema za ispit stoji 4400 kuna, a sam majstorski ispit 2600 kuna. Ali, čim se on položi, kandidati od Ministarstva dobiju povrat novca od čak 75 posto - govori Hadaš. A upravo tu mogućnost povrata iskoristit će i kolegice, frizerke Vilma Zdelar i Suzana Boršić.

– Drago nam je što smo konačno položile i taj ispit. Nije bilo lako učiti uz ostale obveze, posao, obitelj, ali potrudile smo se i drago nam je - ispričale su kolegice koje će, kažu, u skorijoj budućnosti otvoriti i vlastite obrte jer smatraju da je to jedan od glavnih načina za opstanak. A upravo frizerke uredile su i glavnu tajnicu Hrvatske obrtničke komore, Violetu Jelić.
– Iako je imam već drugi dan, frizura je postojana. To govori puno o tome kakvi će obrtnici biti ovi ljudi - sa smiješkom je istaknula Violeta Jelić, dok je predsjednik Obrtniče komore Zagreb, Ivan Obad istaknuo kako je samo prošle godine svoj majstorski ispit položilo čak 373 ljudi, a ove će godine zainteresirani za to priliku imati još na jesen jer pripreme za nove majstore počinju u rujnu.

>>Frizerka Lidija Štokić iz salona Urban najbolja je na svijetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije