akademija zdravog kuhanja

Jela bez glutena i laktoze nije teško skuhati i baš su ukusna

radionica kuhanje
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/15
21.01.2016.
u 15:14

Polaznici su se na radionici Akademije zdravog kuhanja upoznali i s načinom izrade kruha bez brašna s humusom i pudinga od mlijeka lješnjaka. “Prezimi zdravo i vitko” nova je tema radionica koje će se održati u veljači

Kako obogatiti krem-juhu od poriluka, s čime se može kombinirati heljda, na koji način zgusnuti puding napravljen od lješnjakova mlijeka... Sve to, ali i druge kulinarske trikove, naučili su svi koji su “zaprljali” ruke na radionici Centra za kulturu prehrane.

U Nazorovoj 18 polaznici su učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena, pa su nakon kratke edukacije spremali i kruh bez brašna s humusom (namazom od slanutka), dok se kao glavno jelo pekla heljda s lososom, bučinim uljem i lanom...

– Bezglutensku prehranu moraju konzumirati svi koji su alergični na pšenicu, raž, ječam ili zob. Gluten ne podnose oni koji boluju od celijakije. Potrebno je dobro promotriti namirnice prije nego što ih se kupi. One bez glutena imaju na sebi prekrižen znak pšenice – kazala je nutricionistica Petra Kišić te dodala da oni koji, pak, ne podnose laktozu, najčešće bez problema konzumiraju jogurt, no mlijeko, koje nije prerađeno, ne mogu piti.

Akademiju zdravog kuhanja organiziraju Ordinacija.hr i Centar za kulturu prehrane uz partnera Natur pur Interspar, čiji su se proizvodi koristili prilikom izrade jela. I dok su se polaznici uhvatili kuhanja, nutricionistica ih je nadgledala i uskakala prema potrebi. 

– Sve što je u kuhinji je na raspolaganju je i u svaku ladicu smijete zaviriti – objasnila je na početku radionice Petra Kišić. 
Sudjelovao je i Marin Relatić, koji se i inače trudi jesti zdravo, a već je bio na radionici o organskoj hrani, na koju je došao na nagovor djevojke. Nakon svake radionice i dvosatnog kuhanja, sve što se napravilo mora se i – pojesti.

A kada je hrana na tanjuru, svaka ekipa predstavlja na koji način je izradila svoje jelo. Radionica “Bez glutena i laktoze, molim!” održava se još 25. i 27. siječnja. Sljedeća tema je “Prezimi zdravo i vitko!”, a radionice počinju početkom veljače. Cijena jedne radionice je 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na mail info@kulturaprehrane.hr ili na telefon 01/481-4466.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije