Na korak od Zagreba, svega pola sata vožnje, adventsku čaroliju možete doživjeti i u Karlovcu. Ovogodišnja vrhunska gastronomska ponuda koja uključuje jela i pića koja možete probati samo u Karlovcu razlog su da se do kraja godine svakako uputite u grad na četiri rijeke i u sklopu Adventa doživite nešto od bogatog programa za cijelu obitelj – od blistavih božićnih kućica s rukotvorinama i tradicijskim proizvodima, do koncerata i radionica za djecu. Karlovački Advent nazvan je Blagdani na Promenadi, jer se sve događa na najljepšoj karlovačkoj šetnici koju Karlovčani zovu Promenada, od čak 30 koncerata u Glazbenom paviljonu, do gastro užitaka u Božićnom selu, odnosno gastro trgu i oko njega, a u neposrednoj je blizini i veliko gradsko klizalište koje je besplatno do kraja godine. Platiti morate samo najam klizaljki ako nemate svoje.
Rasvjetom uređeno šetalište ostavlja dojam kao da ste zakoračili u neki sasvim drugi, čarobni svijet, a panoramski kotač u neposrednoj blizini Promenade jedna je od najočekivanijih atrakcija, koja gostima pruža nezaboravan pogled na raskošno osvijetljen grad i adventske sadržaje. Dolazak u Karlovac možete planirati i po koncertima koji vas očekuju: danas, u nedjelju 22. prosinca koncert će održati Marko Tolja trio, slijedi koncert Jasne Zlokić, Christmas Rocka, Daleke obale, Dino Dvornik tributea, TBF-a, nastupit će i Jonathan, Songkillers, Klapa Cambi, a na Staru godinu koncert će održati Jole. U Karlovcu koncerte možete slušati šetajući središtem grada ili uživajući u gastro ponudi koju ove godine svi posebno hvale. Cijene su pristupačne i manje od onih u metropoli, posjetitelja ima svake večeri, ali gužve nisu nesnosne, sve je puno prisnije, opuštenije i zabavnije, kazali su nam i gosti koje smo zatekli u Božićnom selu gdje su smješteni brojni ugostitelji. Jedan od njih je Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji je dobio Michelinove zvjezdice za dva restorana i njegovu ponudu morate isprobati.
Chefica Ivana Vukmanić također svoje delicije priprema u Mrežničkoj kući, a u Karlovac je za ovu priliku došao i poznati domaći chef Zoran Gajić čije novitete kušajte u Snackhouseu Oz. Lucija Protulipac priprema pak raznolike meksičke specijalitete. Jela iz njihove kuhinje možete kušati na gastro trgu koji sve zainteresirane vodi na gastronomsko putovanje azijskom, meksičkom, austrijskom i kontinentalnom hrvatskom kuhinjom, a o tome se brinu ugostiteljski objekti Mrežnička kuća, Snackhouse Oz, Karaka, Los Bandidos... Teško je izdvojiti najprimamljivija jela, a ponuda seže od čipsa od šarana preko truffle burgera, ramena, woka, tune poke zdjele, pulled porka, janjećeg šiš-ćevapa, churrosa i quesadilla te brojnih vrsta gurmanskih i artisan kobasica pa sve do kajzeršmarna i Dubai čokolade, odnosno popularnih Dubai palačinki.
– Zadovoljni smo odazivom ljudi, koji naručuju sva jela, žele sve isprobati i to je jako dobro. Mnogo ih nakon posla dolazi ovdje na druženje, žele kušati nešto kvalitetno, novo i svježe pripremljeno i to je jako dobar trend. Naš čips od šarana koji imamo i inače u ponudi našeg restorana Mrežnička kuća zanimljiv je gostima, posebno iz drugih gradova. S obzirom na to da smo grad na rijekama, htjeli smo ubaciti tog našeg šarana u ponudu. No, jako su tražena i ostala jela, poput woka ili Dubai palačinki. One su ove godine hit i doista su tražene, najprodavaniji su proizvod, jedu ih mališani od tri godine pa sve do umirovljenika. Palačinke punimo kremom od pistacije i hrskavim kadaifom, zarolamo, prelijemo čokoladom i posipamo pistacijom. Probijamo led i sa svojom slasticom koju sam osmislila i ove je godine prvi put nudimo na Adventu; riječ je o churrosima, to je nešto između fritula i kroštula. Imam i poseban top koji ih oblikuje prije prženja.Tijesto za tu slasticu radi se slično kao za princes-krafne. Serviramo ih u kutijicama s umakom od čokolade – priča nam chefica Ivana Vukmanić koja sa svojim timom slaže jela u Mrežničkoj kući. Ekipa koju smo zatekli da čeka churrose kaže nam da ih jede svakog dana i da su im izvrsni. Inače, na gastro trgu svaki restoran ima svoju specifičnu ponudu, tako da možete birati koju vrstu hrane želite probati. Mrežnička kuća ovog puta ima poseban jelovnik.
– Nemamo burgere i kobasice, ali zato imamo wok, karaage piletinu, tuna poke, winter rolls... Išli smo više na azijski street food i jako je lijep odaziv gostiju na našu ponudu – kaže I. Vukmanić. Odazivom gostiju, programom, koncertima koji privuku velik broj posjetitelja zadovoljan je i zagrebački chef Zoran Gajić, koji je za karlovački Advent osmislio nekoliko posebnih jela.
– Imam svoje recepture za kobasice koje radi moj mesar kojem nosim svoju mješavinu začina. Napravio mi je pikantne koje sam nazvao 'kobasica u fafu', jer taj mi je karlovački izraz 'u fafu' kao Zagrepčaninu koji je i prije radio po Karlovcu, oduvijek bio odličan, to me oduševilo i vječna mi je inspiracija. Imamo i laganiju verziju kobasice nazvanu također po karlovački 'ni vrit ni mimo' i svaka ima svoj posebni umak i prilog. Imamo i klasika, burgere koji su hit, pa do krumpirića i zanimljivog 'raščohanog pajceka', što je karlovački naziv za pulled pork, svinjska plećka koja se na laganoj temperaturi peče 10 sati. Trga se i poslužuje s posebnom salatom. Imamo sjajna peciva, prate nas najbolji zagrebački dobavljači u tome. Kad usporedimo prijašnje Advente i namirnice, sve je poraslo po kvaliteti. Uvijek smo imali izvrsne kobasice, ali sad imamo i vrhunska peciva i pravi brioš – priča nam chef Zoran Gajić iz Snackhousea Oz, kuhinje gdje možete kušati i premium proizvod burger s tartufom. Njihova je specifičnost slastica kajzeršmarn, stari hrvatsko-austrougarski desert.
– To je carski drobljenac, smjesa se radi kao za palačinke, a ja sam kod serviranja stavio umak od šumskog voća i vanilije, a obično se stavljao umak od šljiva i štaub šećer. Tako da kod nas imate i tu posebnost – priča Z. Gajić. Kod ekipe u Snackhouseu Oz možete popiti kuhani koktel, bijelo i crno vino te ono što su ozovci novo napravili na karlovačkom Adventu i jedini je imaju – pumpkin spice latte, inače popularan u Americi te christmas coffee – kavu s cimetom i drugim okusima Božića.
Cijene kuhanih vina, aperola, džina i ostalih pića ne prelaze 5,5 eura, najskuplji burger od tartufa stoji 11,5 eura, churrosi su 5 eura, fritule 4 eura, a dubai palačinke 6 eura.
Na gastro trgu nalazi se samo dio kućica, ugostiteljski objekti smještani su i oko Glazbenog paviljona, a tu se nalaze Coctail Corner, Vagabundo, Bosiljevac "Mali caffe na Mrežnici", Sweet Snackhouse i Ukus & Restoran DP. Navedeni ugostitelji nude domaće tradicionalne verzije adventskih delicija poput kuhanog vina, vrućih koktela, bakinih knedli od šljiva, bunceka u škartocu, pašticade, trgane junetine, germknedli s raznim umacima, vafli, palačinki i fritula. Radno je vrijeme kućica u tjednu od 17 do 23 sata, vikendom i neradnim danima od 16 sati do ponoći, a za doček Nove godine od 19 do 1 sat iza ponoći.