POŽURITE AKO ŽELITE STARE CIJENE

Za tri dana poskupljuju tehnički pregledi. Izračunali smo koliko će vas sada koštati

Šibenik: Besplatna kontrola vozila u sklopu akcije Dani tehni?ke ispravnosti vozila 2017
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
13.09.2024.
u 09:44

Od utorka ćemo tehnički pregled platiti i do 15% više nego prethodne godine. Za dizelski VW Golf VII on će stajati 127,64 €, za dvije godine star hibridni Suzuki Swift bit će 153,56 eura, a za nešto snažniji, ali stariji Nissan Qashqai 2,0 DCI nova je cijena 141,17 eura

Nakon najave poskupljenja u kolovozu stigla je i službena potvrda – visina naknade tehničkih pregleda poskupljuje od 17. rujna, podsjećaju s kompare.hr, a koristan alat vozačima može biti i njihov kalkulator za tehničke preglede. Naime, neće svima cijena tehničkog pregleda biti ista – nije bila ni do sada jer cijena tehničkih pregleda varira o nizu faktora: veličini vozila, vrsti, pogonu... No, bitno je znati da ćemo od utorka tehnički pregled platiti i do 15% više nego prethodne godine. Iako zvuči drastično, bilo je i većih poskupljenja u ukupnim troškovima posjedovanja automobila. Kako će se konkretno ovo poskupljenje odraziti na džepove vozača, može se vidjeti na primjeru dizelskog Volkswagen Golfa VII 1,6 TDI, gradskog hibrida Suzuki Swifta s 83 konjske snage i nešto snažnijeg kompaktnog SUV modela Nissan Qashqaija od 150 konja. Naravno, bitna je i kilometraža pa za potrebe izračuna pretpostavimo da svaki od ovih automobila godišnje prijeđe do 10.000 kilometara. Prije poskupljenja trošak tehničkog pregleda i registracije za navedeni VW Golf iznosio je 117,65 €. Prihvaćanjem odluke o poskupljenju naknada je za njega porasla na 127,64 €. Razlika je to, dakle, od 9,99 eura. Vlasnik dizelskog Nissan Qashqaija od 150 KS tehnički će pregled od utorka platiti 141,17 eura, a za hibridni Suzuki Swift s 83 KS iznosit će 153,56 eura. No Swift je mlađi pa se za njega u ukupne troškove registracije još uvijek uračunava i 46,45 eura poreza na cestovna motorna vozila, koji ne plaćaju vlasnici automobila starijih od deset godina.

Uzmemo li u obzir da se naknade nisu mijenjale deset godina, nekakav rast cijena bio je očekivan. Valja se sjetiti i da je do 2018. bilo moguće proces produljenja vozačke dozvole obaviti i u MUP-u, gdje je bio jeftiniji. Zadnjih šest godina sve poslove vezane uz registraciju vozila vozači mogu obaviti samo u Stanicama za tehnički pregled vozila. Obaviti sve na jednom mjestu jest praktičnije i jednostavnije, no kazali smo već, nije i jeftinije. "U proteklom desetljeću svjedočili smo značajnim inflacijskim pritiscima koji su utjecali na gotovo sve aspekte života, od osnovnih životnih potrepština do energije i goriva. Naknade tehničkih pregleda ostale su nepromijenjene tijekom cijelog tog razdoblja, stoga ova odluka ne iznenađuje. Troškovi održavanja i funkcioniranja centara za tehničke preglede značajno su porasli pa je potreba za prilagodbom cijena postala neizbježna. Tehnička neispravnost vozila može biti uzrok prometnih nesreća, stoga je ključno da svi aspekti tehničkog pregleda ostanu na najvišoj razini", komentirao je poskupljenje tehničkih pregleda Tomislav Meštrović, direktor poslovnog razvoja kompare.hr.

Dakle, od utorka računajte na veće cijene tehničkog pregleda. Tako će se on za osobni automobil s benzinskim pogonom plaćati 23,36 eura umjesto dosadašnjih 20,25 eura. Uz obračun PDV-a to je 29,2 eura umjesto 25,3 eura, odnosno 3,9 eura više ili 15,4 posto više. Tehnički pregled za moped i motocikl poskupljuje na 17,73 eura s dosadašnjih 15,3 eura, uz PDV. Eko test za osobni automobil s benzinskim pogonom dosad je s PDV-om stajao 16,51 eura, a po novim cijenama bit će 19,06 eura. Za dizelski osobni automobil eko test je stajao 17,01 eura, a nova je cijena 19,63 eura. Poslovi koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole dosad su stajali 7,65 eura, a prema novom prijedlogu plaćat će se 8,82 eura. Naplata propisanih obveza umjesto umjesto 2,86 bit će 3,3 eura, a kako se u redovnom produljenju naplaćuju dvije obveze, poskupljenje za tu stavku iznosit će oko jedan euro. Usluga ovjere prometne dozvole koja se dosad plaćala 7,65 eura, sad će biti 8,82 eura.

Komentara 15

ZU
Zurka
10:34 13.09.2024.

15 % poskupljenje, a nas vrli premijer siroka osmjeha objavljuje narodu stopu inflacije od 1.8%! Dobro je Franjo rekao, bas smo stoka sitnog zuba! Dakle sitnozubi, idu nam predsjednicki i lokalni izbori, obvezno zaokruzite Primorca i HDZ.

TR
Trgovac
09:56 13.09.2024.

Razumno. Porasli su im troskovi (kava i cigarete) pa dizu cijene rada.

NE
NervozniPoštar
11:26 13.09.2024.

Kažu (lažu) da je inflacija 4%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije