Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametne tehnologije

Kako će 5G utjecati na život? Operacije će se moći provoditi iz daljine, a automobili će komunicirati sa semaforima i prometnim znakovima

5G
Foto: Shutterstock
1/3
23.02.2022.
u 16:20

5G je najnovija generacija mobilne mreže koja je aktualna tema u Hrvatskoj već duže vrijeme. Ali znate li kako će ta tehnologija uistinu utjecati na vašu svakodnevicu i budućnost? Donosimo potencijalne promjene s kojima ćete se suočiti

Manje od tri sekunde – toliko će biti potrebno da se korištenjem najnovije generacije mobilne mreže preuzme sadržaj čija se veličina predočuje brojem koji iza sebe ima devet nula. Petnaestak godina ranije, isto je preuzimanje trajalo dulje od jednog dana.  

Vjerojatno nagađate, govorimo o 5G mreži. Već je nekoliko mjeseci prošlo otkad je krenulo postavljanje potrebne infrastrukture kako bi se ovaj tehnološki napredak ostvario u praksi. Još duže, traju naklapanja i pogađanja: što 5G uopće je, što to znači za hrvatske građane i što nas očekuje u budućnosti?  

Prethodnice 5G mreže

Kako bi se mogla shvatiti peta generacija mreže, ne bi bilo na odmet ukratko upoznati njezine prethodnice. Prvu mrežu telefonski su operateri razvili, usudili bismo se reći davnih godina, kada se mobitelima moglo samo telefonirati. Za tu je namjenu, glasovnu komunikaciju, odlično funkcionirala. Drugu mrežu bilo je potrebno razviti zbog novih zahtjeva koji su se počeli pojavljivati. To su zahtjevi poput slanja fotografija ili razmjene glazbe, a svi oni koriste jedno – mobilne podatke.  Brži mobilni podaci ono su što je donijela 2G mreža.

Mreža treće generacije prva pak je koja se smatra modernom. Ona je ta koja je omogućila korištenje bežičnih podataka, i to u praksi. Ali, mana 3G mreže je – sporost. Baš je sporost ta koja je presudila 3G i poslala ju u zaborav. Razvila se tako i četvrta generacija kojoj, umjesto cijelog dana, za 'skidanje' filma prosječne dužine treba samo šest minuta.

Peta generacija mreže još je brža, a osim toga popravlja mane svoje prethodnice. Tako posjeduje veći kapacitet prijenosa podataka i ima manju latenciju. To je vrijeme između kreiranja zahtjeva za nekim podacima do njihove stvarne pojave na uređaju koji ih je zatražio. Zbog ovoga je 5G mreža pouzdanija i ima velik potencijal za razvoj tehnologije – od umjetne inteligencije do međusobnog komuniciranja uređaja bez čovjekovog posredstva.

5G bi mogla promijeniti naše kuće i automobile

Stručnjaci predviđaju da će automobilska industrija biti jedan od važnih pokretača 5G, a nije ni čudo jer mogla bi joj donijeti svakojake promjene nabolje. Tako bismo u budućnosti mogli imati takozvane nadzorne ploče proširene stvarnosti. To znači da će se proširiti pogled kroz prednji prozor automobila pa ćemo, osim kroz staklo, vidjeti i 'kroz automobil'. Ta će ista ploča omogućiti i identificiranje predmeta po mraku, a vozača će upozoravati o udaljenostima i kretnju predmeta oko vozila.

Iako već postoje samovozeći automobili, znanstvenici se pribojavaju toga koliko su isti sigurni. Oni za vožnju, između ostalog, zahtijevaju komunikaciju s ostalim vozilima i prometnom infrastrukturom. U trenucima prekida povezanosti mogle bi se dogoditi nesreće s fatalnim posljedicama. Upravo će 5G moći ovo spriječiti svojim velikim kapacitetom prijenosa podataka i gotovo nepostojećim kašnjenjem u komunikaciji s jednog kraja na drugi.

Vozilima koja međusobno komuniciraju postići će se sigurniji promet, ali i brže kretanje kroz grad zbog upozoravanja na gužve i zastoje
Foto: Shutterstock

Vozila budućnosti vjerojatno će biti povezana na takozvani oblak koji će im konstantno dostavljati nove podatke o geolokaciji te ažurirane karte. Osim s oblakom, vozila će komunicirati i međusobno te s ostalom infrastrukturom – zgradama, semaforima i prometnim znakovima. To znači da će automobili primati signale o mogućem kršenju crvenog svijetla pri prebrzoj vožnji, ili da će dobiti obavijest o zelenim svijetlima u idućih 30 kilometara ako vozi brzinom od 50 kilometara na sat.

Osim vozila, kuće budućnosti također će biti pametne – svi uređaji jedne kuće će biti cjelina kojom će njezini vlasnici upravljati iz jednog izvora. To znači paljenje i gašenje usisavača preko mobitela i kada se nalazite na poslu, ili pak otvaranje vrata bez ustajanja. Kuće će zahvaljujući ovakvoj povezanosti biti i 'zelenije', a sigurnosne kamere će prikazivati video odlične kvalitete u realnom vremenu.

Svjetla će se u pametnoj kući paliti kada uđete u neku prostoriju, a gasiti kada iz nje izađete. Po povratku kući, ona će vas dočekati ugrijana na optimalnu temperaturu, a ružni kablovi koji smetaju svakom interijeru više neće biti potrebni zbog stabilne bežične mreže.

Preventivno zdravstvo na daljinu

Preventivna njega jedna je od ključeva napretka u zdravstvu, a upravo uz 5G ona će se moći realizirati. To bi se moglo dogoditi zaslužujući nosivim uređajima koji će o ljudima prikupljati relevantne medicinske informacije. Ti će podaci biti dostupni medicinskim djelatnicima kako bi ih mogli očitavati i na vrijeme obavijestiti osobu o nekim promjenama koje zahtijevaju medicinsku skrb.

5G će omogućiti razvoj medicine koja se fokusira na preventivu, a operacije iz daljine će zbog dobre pokrivenosti biti moguće u svim dijelovima svijeta
Foto: Shutterstock

Operacije na daljinu isto su nešto o čemu se spekulira, a jedna je već probno izvedena. Radi se o kineskom doktoru koji je operirao životinju nalazeći se 50 kilometara udaljen od operacijske sale. Robotske ruke prenosile su njegove pokrete, a zbog virtualne stvarnosti imao je preglednost operacije kao da se tamo i fizički nalazi. U tom trenutku, bilo je iznimno važno da prijenos podataka ne kasni te da je veza iznimno pouzdana.

Napredak tehnologije i konstantne investicije u mrežu, poput onih kakve ulaže primjerice Telemach, omogućit će i građanima Hrvatske modernu budućnost – jednostavniju, sigurniju i praktičnu.

Još više gigabajta

S namjerom da svim svojim pretplatnicima omogući bezbrižnije surfanje kad god to požele, bez straha da će ostati bez podatkovnog prometa kad im je najpotrebniji, Telemach jedini na tržištu povećava količinu gigabajta u postojećim paketima. Sadržajno najpovoljnijom ponudom na tržištu Telemach se dodatno diferencira od konkurencije. Svi Telemachovi korisnici START i TOP mobilnih paketa ostvaruju dvostruko više gigabajta. Tako će korisnici START paketa ubuduće, umjesto dosadašnja 3GB, na raspolaganju imati 6GB mobilnog prometa mjesečno, dok korisnike TOP paketa umjesto 20GB prometa koliko su imali do sada, unutar paketa očekuje čak 40GB – i to po istoj cijeni kao do sada.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije