NAVIKA KOJA KOŠTA

Mnogi vozači ovo rade čim sjednu u auto, ali u Njemačkoj je to strogo zabranjeno

Grijanje u autu
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
27.10.2024.
u 13:28

Ovaj zahtjev reguliran je u njemačkom Zakonu o cestovnom prometu pod naslovom "Zaštita okoliša, zabrana vožnje nedjeljom i praznikom", gdje se navodi da je potrebno smanjiti buku i emisiju ispušnih plinova. Također je zabranjen rad motora u stanju mirovanja.

Kako temperature padaju i stiže hladnije vrijeme, vozači se sve češće suočavaju s izazovima poput struganja zaleđenih stakala rano ujutro. Mnogi u tim trenucima instinktivno uključuju grijanje u automobilu kako bi se vozilo brže zagrijalo i odledilo stakla. No, unatoč niskim temperaturama, u Njemačkoj vrijedi zabrana grijanja automobila kada nije u pokretu, koju je nužno poštovati jer u suprotnom prijete visoke novčane kazne. U određenim situacijama, grijanje mora ostati isključeno.

Na autoškolama, osim prometnih znakova i pravila, učimo i osnovne stvari o automobilu, no mnogi vlasnici tek nakon položenog ispita uče sve dodatne zakonske obveze koje moraju poštovati. To uključuje i ono što smijete imati u automobilu, ali i pravila korištenja vozila koja nisu uvijek intuitivna, poput ove zabrane grijanja unatoč hladnoći.

Primjerice, tijekom hladnih jutara kada se stakla zalede, mnogi pokreću automobil i uključuju grijanje kako bi ubrzali odleđivanje. No, upravo je taj čin zabranjen njemačkim zakonima. Čak i ako se nađete u dugoj prometnoj gužvi ili stojite na parkiralištu, grijanje automobila mora ostati isključeno, izvještavaju njemački mediji, piše Fenix Magazin. 

FOTO Mehaničari otkrivaju 5 automobila s kojima nećete prijeći ni 160 tisuća kilometara

Grijanje u autu
1/7

Ovaj zahtjev reguliran je u njemačkom Zakonu o cestovnom prometu pod naslovom "Zaštita okoliša, zabrana vožnje nedjeljom i praznikom", gdje se navodi da je potrebno smanjiti buku i emisiju ispušnih plinova. Također je zabranjen rad motora u stanju mirovanja. Ako se pravila ne poštuju, kazna iznosi 80 eura, prema njemačkim medijima. Čak i na privatnom posjedu, mnogi bi mogli misliti da su izuzeti iz ovih pravila. No, prema državnom zakonu o kontroli emisija, zabranjen je svaki nepotreban rad motora, bez obzira na to gdje se automobil nalazi.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Grijanje u autu
1/6
Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Krile102
Krile102
14:00 27.10.2024.

Bolesno..EU posve gubi kompas..bio sam u Americi..i nikom ne pada na pamet vezati cepovena plasticne boce ..ne fermaju zivu silu ..a kod nas sve vece ludilo

CH
chemica
13:54 27.10.2024.

Ja bih bolje pogasio sve nuklearke koje ne ispuštaju co2 u atmosferu, pa nemilice pržio ruski plin čijim izgaranjem nastaje hrpa co2. Ček, ne to su švabe već napravile, a ovdje maltretiraju sirotinju zbog grijanja u automobilu. Pomalo iracionalno, suludo čak. Danke Mutti, i za tu svinjariju.

CA
car100
14:34 27.10.2024.

Znači bolje je voziti sa zaleđenim staklima i izazvati sudar nego odlediti stakla. Ovi Nijemci su stvarno postali genijalci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije