Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljena slastica

Neizostavan je dio uskršnjeg stola, evo kako savršenu pincu možete napraviti kod kuće

Zagreb: Monika Galić predstavila je svoju pincu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/15
23.03.2024.
u 08:00

Pekara Kuraž na zagrebačkom Dolcu u ponudu ju je uvrstila prije tri godine, peku ju po tradicionalnoj recepturi te u krušnoj peći, a 'tajni' je začin med

Uz šunku, jaja i mladi luk, neizostavni dio uskršnjeg blagdanskog stola svakako je i mnogima omiljena slatka delicija, pinca. U narodu poznata i kao uskrsna pogača, u Dalmaciji je pak zovu sirnica, iako porijeklo toga naziva nije poznato jer u njoj sira nema, pretpostavlja se da se nekad u nju stavljalo usireno tijesto umjesto kvasca. Pince kakve se peku po tradicionalnim recepturama karakterizira žuta boja zbog jaja, koja se nekada nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih domaćice tako nadoknađivale. 

Postoje razni recepti za njezinu izradu, no, kako ističu iskusne domaćice, najvažnije je da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja premazuje se žutanjkom te se rasiječe po sredini kako bi se na vrh kasnije stavila pisanica. Slatkog je okusa, obično zbog šećera, no neki ga zamjenjuju i medom, kao što to rade u pekarnici Kuraž na zagrebačkom Dolcu. 

VEZANI ČLANCI: 

Pincu su ondje, govori nam vlasnica Monika Galic, u prodaju uvrstili prije tri godine jer je, naročito uoči Uskrsa, bila jedan od najtraženijih proizvoda. Kao i sve svoje proizvode, peku ju po tradicionalnoj recepturi te u krušnoj peći, a komad stoji osam eura. No, poželite li se njome počastiti, preporučuju iz pekarnice, najbolje je u red stati već od ranih jutarnjih sati, odnosno oko sedam ujutro, kad otvaraju poslovnicu, jer ubrzo planu

Način pripreme vrlo je jednostavan, a Monika Galic s nama je podijelila i recept za njezinu izradu. 

Recept za pincu: 

500 g brašna
7 g soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 cijela jaja
2 žumanjka
70 g šećera
50 g meda
3 g vanilin šećera
korica limuna i naranče (količine po želji)
1 žlica ruma
45 g maslaca
45 g svinjske masti

VEZANI ČLANCI: 

Sve namirnice moraju biti sobne temperature, kvasac otopiti u malo mlijeka s malo brašna i šećera, u ostatak brašna dodati dignuti kvasac i sve ostale sastojke. Mijesiti dok se tijesto ne odvaja od posude. Izrađeno tijesto pustiti da se diže oko sat vremena na toplom, premijesiti i dizati dok se opet ne udvostruči (oko 2,5 sata). Tijesto podijeliti na dva dijela, oblikovati pince i staviti ih dizati dok se volumen ne poveća za trećinu. Pince premazati razmućenim jajetom i posuti granuliranim šećerom. Ukoliko ga nemate, stavite malo običnog šećera. Peći na 160 oko 35 minuta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije