ZEGEVEGE FESTIVAL

Pašticada sa seitanom ili burger od konoplje? Probali smo hit hranu na Zegevegeu i evo što nam se svidjelo, a što ne bi ponovili

Foto: Anamaria Todorić
1/5
08.09.2024.
u 08:58

Ponuda je prilično raznolika, kao i cijene. No, nema puno izbora kao i na nekim drugim sajmovima.

Konoplja u hamburgeru, gljive umjesto svinjetine, seitan u pašticadi....za većinu ljudi ovakvi recepti baš i ne zvuče primamljivo, no mi smo sve to kušali ovaj vikend i sa sigurnošću možemo reći da ako se odvažite doći na 16. Zegevege koji se održava na zagrebačkom Europskom trgu još ove nedjelje, nećete se razočarati. Ovaj događaj tradicionalno organizira udruga Prijatelji životinja s ciljem promocanja ekološki osviještenog načina života, zdravlja, zaštite životinja i prirode. Europski trg tako već godinama okuplja ljubitelje vege prehrane, ljubitelje životinja, ali i mnoštvo raznovrsne ekipe koja dolazi onjušiti kako to izgleda hrana bez mesa. 

Među četvero kušača bio je jedan zakleti mesojed, jedan vegetarijanac i dvoje liberalnih gurmana koji mogu pojesti sve što se stavi na tanjur. Ovogodišnji festival, čini nam se, bio je sličan kao i prošlogodišnji, odnosno dojma smo da su isti restorani nudili hranu i ove i prošle godine. No kako bilo, ovogodišnja nam se ponuda ipak više svidjela. Prvo smo posjetili Falafel gdje smo kušali falafel wrap. Cijena mu je bila 8 eura, a preporučile su nam ga ljubazne dame koje na tome štandu i rade. Uz wrap imaju još dva jela, no ovo im je, kažu, hit, a i njihovo omiljeno jelo. Druga dva su sendvič i salata pa izbor baš i nije bio težak.

Međutim, wrap je na nas ostavio prilično dobar dojam i sigurno bi ga kušali ponovno. Za 8 eura dobije se prilično izdašna i zasitna porcija nakon koje nećete osjećati težinu u želucu, ali ćete se sigurno dobro najesti. Uz wrap smo naručili i Gardenovo malo pivo u limenci. Cijena mu je bila 4 eura, ne baš konkurentna, ali je bilo hladno. Druga stanica nam je Thai Thai gdje smo naručili pad thai tofu za 10 eura te dva ledena bubble tea za po 3,30 eura. U pad thaiju je tjestenina ipak bila mrvicu prekuhana, no začini i izdašna porcija su poništili taj minus. Potom smo otišli na štand Vegehopa gdje smo naručili burger s konopljom i pašticadu. Sve zajedno smo platili 16,60 eura. Burger od konoplje nas definitivno nije oduševio, bio je suh, nisu ga spasili niti umaci (tojuneza 😊), a u prilog mu nije išlo niti suho integralno pecivo.

POVEZANI ČLANCI:

Pašticada sa seitanom (ili tofuom, nismo baš posve sigurni) je pak bila prilično ukusna. Teško doduše da se može zvati pašticadom u klasičnom smislu jer joj nedostaje onaj slatkasto-šljivati okus, no ako bi se preimenovala u gulaš ili klasični saft, ne bi joj našli zamjerke i rado bi ovo jelo imali i na kućnom meniju. Uz nju smo dobili i nekoliko kriški domaćeg toplog kruha tako da bi ovo jelo rado ponovno naručili. Na štandu Pink piga, prilično popularnog japanskog bistroa uzeli smo gyoze koje su bile odlične svim kušačima. Cijena za 5 komada bila je 8 eura.

Bili smo malo skeptični prema njima s obzirom da su, uz drugu hranu, stajale vani i čekale da ih netko uzme, no bile su jako dobre. Na istom štandu smo kasnije uzeli i mochi od čokolade i banane. Jedna kuglica stajala je 3,5 eura što definitivno nije malo, ali bilo je prilično ukusno. Uz hranu, na dvadesetak štandova se prodaju i razne stvari – od sapuna do ljutih umaka ili bučinog ulja. Ponuda je prilično raznolika, kao i cijene. 

Konačna ocjena? Ako ste mesojedi, a možete preživjeti bez mesa, svratite još danas – može se ukusno pojesti za, u današnje vrijeme, relativno pristojne novce. A nećete osjećati nikakvu težinu u želucu. Ponuda hrane nije osobito velika kao na nekim drugim sajmovima, ali bar nećete čekati satima u redu. A cijene? Realno, pristojno se možete najesti za sedam, osam eura što ovaj sajam čini jeftinijim u odnosu na sve druge food evente u gradu. Nekad je vege hrana bila bitno skuplja nego ona 'regularna', no to se, čini se, napokon, promijenilo. 

>> FOTOGALERIJA Zadarski Maraschino pije se u jedinom hotelu sa 7 zvjezdica na svijetu, super luksuznom Burj Al Arabu u Dubaiju

1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije