Vijesti o povlačenjima različitih prehrambenih artikala izazivaju zabrinutost među potrošačima. Salmonela, pesticidi, listerija, GMO... Pojmovi koji dolaze uz takve obavijesti kod nekih stvaraju dojam da je hrana koju konzumiramo sve "otrovnija". No je li riječ samo o dojmu ili nas osjećaj ne vara? Evo što kažu brojke. U HAPIH-u (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) navode kako je ove godine do sada opozvano 69 proizvoda s tržišta. U 2022. pak opozvano ih je 117, od čega u prva tri kvartala 85. U HAPIH-u dodaju kako su javne objave pokazatelj transparentnog i učinkovitog sustava sigurnosti hrane koji svakom potrošaču omogućava uvid u opozive proizvoda koji se nalaze na tržištu.
"Sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj dio je europskog sustava koji se smatra najsigurnijim i najrigoroznijim na svijetu, jer se, da bi se osigurala maksimalna razina zaštite potrošača, kontrola sigurnosti provodi u svakoj fazi, a dozvoljene granice su postavljene visoko iznad vrijednosti koje bi mogle biti štetne za zdravlje potrošača. Stoga je upravo transparentna objava obavijesti i promptno povlačenje hrane s tržišta pokazatelj učinkovitog funkcioniranja sustava", napominju.