Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozili smo

VIDEO Ariya je napokon zasvirala i na našim cestama, Nissan ubrzava u utrci za poticaje

Foto: Nissan
1/8
20.02.2024.
u 08:00

Japanski električni crossover dug 459,5 centimetara dolazi u tri izvedbe, a u Hrvatskoj košta od 41.900 eura. Ariyi je doseg do 536 km, a dolazi i uz Nissanov najnapredniji pogon na sve kotače s dvama motorima

Električni crossover Nissan Ariya napokon je stigao i u Hrvatsku. Prve kilometre s japanskim kandidatom za poticaje pri kupnji auta na struju – budući da je novi krug najavljen za ožujak - napravili smo u Sloveniji, na cestama Kranjske Gore. Ariya se tu dobro snašla, štoviše vožnja je na nas djelovala prilično smirujuće: uglađena, udobna, vozački i više nego korektna. Ariya je stabilna i pri višim brzinama, upravljiva i predvidiva. Pogled na cjenik kazuje i da je Ariya kandidat za dobivanje poticaja na kupnju električnih automobila, budući da novi krug postavlja i cjenovni limit od 50.000 eura. Ariya, naime, stoji od 41.900 eura. Iz Nissana kažu da 459,5 cm duga Ariya obilježava početak novog poglavlja njihove električne revolucije  i da ne mijenja samo potencijal električnih vozila, već i vozačev doživljaj, budući da je savršena kombinacija naprednih performansi i iskustva vožnje električnog vozila. Udobna unutrašnjost ergonomski je dizajnirana. Povišeni položaj sjedenja odgovara nam, tako se bolje osjećamo. Sviđa nam se i klizna središnja konzola, praktična je, skladno se uklapa uz dualni zaslon. Sve zajedno izgleda moderno, futuristički, a funkcionalnost je na visokoj razini. Kako navode iz Nissana, Ariya uključuje najnovije napredne tehnologije osmišljene da pomognu vozaču i stave korisnika, a ne stroj, u središte iskustva vožnje. Inženjeri su uvažili povratne informacije kupaca Leafa kako bi, primjerice, maksimalno povećali prostor za pohranu i ukupnu funkcionalnost svojeg najnovijeg električnog modela.

Foto: Nissan

Ariyina unutrašnjost prostrana je poput modela iz više klase te nudi najviše prostora za putnike u svojoj klasi. Donosi brojne posebnosti: odudobnih sjedala s funkcijom prozračivanja i izdašnog prostora za noge do pomičnog krovnog prozora i električno podesive središnje konzole. Monolitna armaturna ploča sastoji se od dvaju 12,3-inčnih zaslona - sve važne informacije o vozilu, poput napunjenosti baterije, dosega i navigacije, lako su dostupne. Na povezanim vodoravnim zaslonima podaci se mogu očitati brzo i uz minimalno skretanje pažnje vozača, a Ariya je opremljena i head-up zaslonom. U minimalističku armaturnu ploču ugrađene su haptičke komande, dok su neke od glavnih komandi, primjerice gumb za glasnoću i tipke na upravljaču, zadržane u fizičkom obliku. Haptičke komande zanimljive su jer se ne vide dok je automobil izgašen, 'zasvijetle' tek pri aktiviranju motora. Inteligentni planer rute u stvarnom vremenu procjenjuje optimalnu rutu s obzirom na promet, stanje ceste i preostali kapacitet baterije, no ne vidi, nažalost, raspoloživost punionica u stvarnom vremenu (jesu li zauzete ili van funkcije). S pomoću aplikacije NissanConnect Services moguće je daljinski zaključati i otključati vrata vozila. Na raspolaganju su i bežični sustav Apple CarPlay te Android Auto s opcijom povezivanja preko kabela.

VEZANI ČLANCI:

Nissan Ariya opremljena je najnovijim sigurnosnim značajkama i sustavima za pomoć u vožnji, uključujući ProPilot s navigacijom Navi-Link, dosad najinovativnijom generacijom Nissanova naprednog sustava za pomoć u vožnji u Europi. Uz sustav Safety Shield 360 uključuje još i inteligentni Around View Monitor, inteligentni sustav upozorenja na frontalni sudar, sustav za održavanje vozila u prometnom traku u nuždi, inteligentni sustav kočenja u nuždi i sustav automatskog kočenja stražnjih kotača u nuždi. 
Novitet je dostupan u tri izvedbe nove generacije motora - snage od 214 do 301 KS - pa se nude Ariya 2WD 63 kWh, Ariya 2WD 87 kWh i Ariya e-4orce AWD 87 kWh. Doseg joj je do 536 km s većom baterijom, odnosno do 404 km s manjom. Detalji još nisu poznati jer još nisu poznati ni detalji novog kruga poticaja, no i Ariya s većom baterijom cjenovno bi trebala biti kandidat za poticaje, dakle, i njoj bi cijena u nekoj kombinaciji (koja se tek očekuje) mogla biti ispod 50.000 eura. 

Ariya je sazdana na novoj Alijansinoj platformi CMF-EV, optimiziranoj da pruži odlične performanse. Električni motor zaslužan je za trenutačnu isporuku okretnog momenta, brz odziv i snažno ubrzanje. Uz precizno upravljanje, ova nam se stavka najviše sviđa. Električni pogon je tih, ali mir u kabini ne narušava ni vanjska buka, jer je interijer odlično zvučno izoliran. Ariya se može pohvaliti odličnom regeneracijom energije i mogućnošću brzog punjenja, pa se doseg Ariye 87 kWh može povećati do 350 km u pola sata punjenja na brzom punjaču CCS. Baterija je ugrađena u podnožje šasije kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela mase u izvedbi e-4orce i gotovo jednaka raspodjela mase u izvedbama s prednjim pogonom. Pogon e-4orce najnapredniji je Nissanov pogon na sve kotače s dvama motorima, posebno dizajniran za elektrificirane i 100% električne modele ove marke. Ta nova Nissanova tehnologija temelji se na kontroli električnog motora, pogona na sve kotače i šasije. Sustav e-4orce jamči snažnu i uglađenu vožnju, udobnost, vrhunsku kontrolu i upravljivost na svim terenima. Osim u Ariyu, e-4orce se trenutačno ugrađuje u novi Nissan X-Trail. Ariya 87 kWh e-4orce Evolve stoji 58.400 eura. U ponudi su, naime, tri razine opremljenosti, a e-4orce inačica ima najbogatiju Evolve opremu i veću bateriju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije