Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJEN DUGOOČEKIVANI PROJEKT

VIDEO Otkriven razlog zašto Rimčev robotaksi nije došao na pozornicu

Zagreb: Robotaksi Verne uoči predstavljanja naišao na probleme, mehaničari ga popravljaju
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
26.06.2024.
u 12:26

Najupečatljiviji dio ovog današnjeg otkrivanja, naravno, trebalo je biti lagano ‘uklizavanje’ autonomnog auta na pozornicu. Bez zvuka, jer Verne je električan. No, impresivno izgleda i ovako, parkiran. Izrađen je na novoj platformi koja je potpuno prilagođena autonomnom načinu vožnje, dizajniran kako bi bio što sigurniji i udobniji. U njemu nema ni volana ni papučica za vožnju jer je namijenjen isključivo autonomnoj vožnji. Ima samo dva sjedala.

Dizajn vozila Verne, Rimčeva robotaksija, otkriven je u prostorima Rimac Kampusa u Kerestincu. Predstavljen je i koncept nove usluge te njezine funkcionalnosti. Događaju su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar mira, prometa i infrastrukture Oleg Butković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. No, dizajn je najprije pokazan samo na velikom ekranu, jer automobil na poziv nije htio izaći na pozornicu. Pojasnili su da se to dogodilo zbog - oštećenog kotača. Naposlijetku se Verne pokazao okupljenima, ali stojeći na mjestu.

Tvrtka Verne, donedavno Project 3 Mobility, nazvana je po slavnom piscu Julesu Vernu. Poput njega, najavili su osnivači tvrtke - Mate Rimac, Marko Pejković i Adriano Mudri - Verne će, vođen znatiželjom, spojiti autonomnu tehnologiju i ljubav prema otkrivanju. Najupečatljiviji dio ovog današnjeg otkrivanja, naravno, trebalo je biti lagano ‘uklizavanje’ autonomnog auta na pozornicu. Bez zvuka, jer Verne je električan.

No, impresivno izgleda i ovako, parkiran. Izrađen je na novoj platformi koja je potpuno prilagođena autonomnom načinu vožnje, dizajniran kako bi bio što sigurniji i udobniji. U njemu nema ni volana ni papučica za vožnju jer je namijenjen isključivo autonomnoj vožnji. Ima samo dva sjedala.

VIDEO Rimac pozvao robotaksi koji nije došao:

-  Zašto dvosjed? Jer podaci pokazuju da u 9 od 10 sati vozilo koriste jedna ili dvije osobe. Unutrašnjost Verne vozila ima više prostora nego u Rolls-Royceu, što vam omogućava da se opustite i učinkovitije provedete svoje vrijeme - kazao je Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u Verneu. Novi ekosustav urbane autonomne mobilnosti temelji se na tri ključna elementa: na već spomenutom potpuno električnom vozilu, softverskog platformi koju Verne razvija, a sastoji se od korisničke aplikacije za naručivanje vožnje te platforme za upravljanje cijelom uslugom, i od infrastrukture. Infrastruktura nazvana Mothership trebala bi postojati u svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan, a radi se o mjestu gdje će se vozila svakodnevno pregledavati, čistiti i puniti.

-  Krajnji bi rezultat bio najbolje moguče iskustvo mobilnosti za sve. To znači da će svaki korisnik imati bolje iskustvo i uslugu od najbolje usluge koju uživaju vrlo bogati, i to po pristupačnoj cijeni- kazao je Mate Rimac. Prva Verne usluga, najavljeno je, bit će pokrenuta 2026. u Zagrebu. Već su potpisani ugovori s 11 europskih gradova, u pregovorima su s njih još 30. U Zagrebu Verne gradi i svoj prvi proizvodni pogon za proizvodnju autonomnih vozila, koja će se, kako je najavljeno, potom koristiti diljem svijeta.

FOTO Pogledajte kako će izgledati robotaksi Verne

Zagreb: Robotaksi Verne uoči predstavljanja naišao na probleme, mehaničari ga popravljaju
1/15

Komentara 4

SU
SULUD
14:02 26.06.2024.

Impresivan. Samo da se još i pokrene

DI
dino85
13:47 26.06.2024.

Ovo je kao kad je Bosanac učio Njemački "kako se kaže dođi vamo, kom her, a kako se kaže idi tamo, pa odeš na drugu stranu i kažeš, kom her, jest taj Njemački lagan, sam bole noge od stalnog šetanja.".

AI
airbender
20:49 26.06.2024.

Izgleda malo uranio sa prezentacijom zbog pritiska javnosti, samo polako i bude već nekaj. Zakaj nebi mi imali robotaxije, koliko ih se već uspješno vozi po americi. Naši lokalni krkanski komentatori misle da ovaj izmišlja toplu vodu, znam da vam ovo izgleda kao SF ali nama koji gledamo razvitak tehnologije malo dalje od lokalne birtije ovo je normala i neka se razvija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije