Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA JAVNOG PROMETA

VIDEO Rimac pozvao robotaksi koji nije došao. Plenković: Ja bih se vozio u Vernu

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/74
26.06.2024.
u 12:18

Početno se kompanija robotaksija zvala Project 3 Mobility, no u ponedjeljak je objavljeno kako će se usluga zvati po slavnom piscu Jules Verneu. - U 19. stoljeću Jules Verne predstavio je sliku svijeta kakav će biti u 21. stoljeću te je bio iznimno točan u svom predviđanju i zato smo upravo po njemu nazvali našu tvrtku Verne - rekli su iz tvrtke

*Mate Rimac je danas predstavio projekt robotaksija
*Na predstavljanju je došlo do problema jer se robotaksi nije pojavio kad ga je Rimac pozvao

Predstavljanje ste mogli pratiti na portalu i drugim platformama Večernjeg lista.

Tijek događaja:

13:39 - Rimčevi robotaksiji su bili tema i na današnjoj sjednici Vlade. "Danas smo bili na predstavljanju projekta autonomnog vozila, u potpunosti okrenutog budućnosti. Vjerujem da ćemo stvoriti zakonski okvir za sigurnost vožnje. Zagreb će biti prvi. Mnogi su zainteresirani da na ovaj način organiziraju gradski prijevoz", izjavio je Plenković.


13:34 - Prema najavi Mate Rimca, robotaksiji stižu 2026. godine na ulice Zagreba. Hoćete li i vi biti među onima, koji će se voziti s njima, otkrijte nam u anketi.


12:59 - Pogledajte kako automehaničari popravljaju Verne

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
1/15

12:45 - Sa 180 milijuna eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo je vozilo budućnost. Potpuno je digitalno, što je važno za zelenu tranziciju. Sjajno je da Hrvatska bude predvodnik u tome. Dobro je vidjeti da su kampus i tvornica ovdje. Mi ćemo promijeniti zakone kako bi ova vozila mogla biti na našim cestama. Budući da sam imao priliku sjesti u vozilo, udobno je. - rekao je Plenković i dodao kako bi se on sam vozio u Vernu.

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
1/10

Više o tome, pročitajte OVDJE

Tomašević je rekao da to što se Verne nije micao na prezentaciji je Murphyjev zakon te da je jedino bitno da Verne radi 2026. godine.


12:35 - Naša novinarka Sandra Mikulčić prisustvovala je predstavljanju robotaksija. Kako je prošlo i što je bio 'krivac' za nedolazak robotaksija nakon što ga je Rimac pozvao, pročitajte OVDJE.


12:31 - Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
1/9

12:19 - Pokrenuta je i službena stranica projekta - https://www.letsverne.com/


12:17 - U Verne je sjeo i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Foto: Sandra Mikulčić


12:13 - Pogledajte kako će izgledati robotaksi


12:05 - Na prezentaciji je prikazan video kako bi trebala funkcionirati vožnja robotaksijem. Glavnu ulogu u videu ima poznati hrvatski glumac Goran Višnjić.- Da. Kao što sam pokazao na filmiću prije, definitivno da - ustvrdio je Višnjić u izjavi za Večernji list. Upitan boji li se sjeti u autonomno vozilo, kazao je: - Vozio sam Teslu šest godina u Los Angelesu. Prošao sam jako puno kilometara na autoputu na autopilotu. Imam povjerenja u tehnologiju. Postaje svake godine sve bolja i bolja.


12:04 - Robotaksiji će krenuti u Zagrebu 2026. godine. Glavni izvršni direktor P3 Marko Pejković kazao je kako imaju potpisan ugovor s 11 gradova koji također žele robotaksije na svojim ulicama, te se vode pregovori s 30 gradova diljem svijeta.


12: - Galerija Pogledajte kako će izgledati robotaksi Verne

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
1/15

11:55 -  Suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri opet pozvao robotaksi, no opet nije došao. Netom nakon toga, rečeno je kako robotaksi ima oštećen kotač. Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u Verneu, istaknuo je, nadovezujući se na činjenicu da se radi o dvosjedu,  da se većina vožnji može zadovoljiti dvosjedom, dodavši i kako će Verne imati više prostora od skupih limuzina. Unutrašnjost auta, naveo je, nalikovat će na dnevnu sobu. Unutar vozila neće biti tipične ploče s instrumentima, već zaslon od 43 inča, namijenjen zabavi i i dijeljenju informacija o putovanju tijekom vožnje. 

Vozilo će biti opremljeno i sa 17 zvučnika, a  naručivati će se putem aplikacije.


11:34 - Rimac se obratio okupljenima. - Ludo je kad pomislim što se događalo zadnjih godina. Nismo imali novca ni iskustva da ovako nešto napravimo, ali uspjeli smo. Proizveli smo najbrži auto na svijetu. Privukli preko milijardu eura investicija i stvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli - kazao je i naveo kako nisu savršeni te da su i oni imali grešaka.

Kazao je kako će se robotaksiji poboljšavati i učiti na greškama. Istaknuo je kako će autonomni automobili spasiti jako puno života. - Nikad neće napraviti ništa ludo. Kako nema vozača, nikad neće moći vam otkazati vožnju. Bit će jednostavno za korištenje. Nikad vam nećemo poslati prljav auto. Uvijek će biti čist - istaknuo je Rimac.

Rimac je pozvao robotaksi preko aplikacije koju će koristiti korisnici, samo kako bi rekao da je došlo do problema i da su ovo prije probali 100 puta. - Naravno da se ovo dogodilo, to je efekt prezentacije, napravili smo ovo 100 puta, ali sad se cini da je nastao problem - kazao je kad robotaksi nije došao. Mate Rimac je nakon toga nastavio opisivati karakteristike vozila.

Rimac je kazao da se radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je, kazao je, u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje. Verne je, istaknuto je, koncipiran i konstruiran kao sigurno i udobno autonomno vozilo. Softerska platforma koju tvrtka razvija sastojat će se od korisničke aplikacije za naručivanje vožnje te platforme za upravljanje uslugom. Putem aplikacije, kazao je Mate Rimac, korisnici će moći, čak i prije vožnje, personalizirati sve postavke vozila poput osvjetljenja, temperature čak i mirisa unutrašnjosti vozila. Isto tako, u svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan postojat će specijalizirana infrastruktura koja će se zvati "Mothership". Tamo će se vozila pregledavati, održavati, čistiti i svakodnevno puniti energijom. 

Prvi proizvodni pogon za proizvodnju autonomnih električnih vozila Verne gradi se u Zagrebu. Vozilo je veličine Golfa, ali, navedeno je, ima puno unutrašnjeg prostora. Baterija će biti dovoljna za 14 sati vožnje nakon čega će ići na punjenje.   "Krajnji bi rezultat bilo najbolje moguće iskustvo mobilnosti za sve. Svaki će korisnik imati bolje iskustvo i uslugu od najbolje usluge koju uživaju najbogatiji i to po vrlo pristupačnoj cijeni", naveo je Rimac.Naglasio je da će njegov robotaksi imati dosta prostora, ali samo dva sjedala, budući da su, naveo je, istraživanja pokazala da su u vozilima najčešće jedna ili dvije osobe. 


11:25 - Pogledajte galeriju okupljenih

Zagreb: Ovako izgleda "Verne", autonomno taksi vozilo iz Rimčeve tvornice
1/9

11:14 - Okupljenima se obratio Plenković

- Nisam očekivao da ću biti u potpunom mraku, ali ovo je dio inovacije. Počašćen sam što sam ovdje na predstavljanju. Drago mi je što se okupili ovako veliki broj ljudi. Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju. Drago mi je da smo značajno podržali ovaj projekt, jer vjerujem da je ovo dio rješenja - ustvrdio je premijer. Ustvrdio je kako nije loše početi u garaži, misleći na Rimčev početak.

- Želim vam od srca čestitati - kazao je premijer.


11:10 - Stigao državni vrh

Foto: Sandra Mikulčić


10:41 -  VIDEO Okuplja se sve veći broj uzvanika


9:35 - Državni tajnik u Ministarstvu prometa Tomislav Mihotić odgovorio je u utorak zastupnicima da će prema izmjenama Zakona o cestovnom prometu odgovornost za sudar koje skrivi autonomno vozilo biti na njegovom vlasniku ili operateru. "Odgovornost je predviđena Zakonom o sigurnosti prometa koji je u ingerenciji MUP-a. Osnovano je radno tijelo i, pretpostavka je, da će glavna odgovornost biti na vlasniku vozila ili na operateru koji njime upravlja'', rekao je državni tajnik u Hrvatskom Saboru na pitanje HSLS-ova zastupnika Darka Klasića o odgovornosti u slučaju sudara koje skrivi takvo autonomno vozilo, odnosno vozilo bez vozača.

Državni tajnik predstavio je izmjene Zakona o cestovnom prometu kojim se, između ostalog, uređuje automatizirani cestovni prijevoz, kao nova vrsta djelatnosti prijevoza putnika, no prijedlog je naišao na kritike oporbenih zastupnika.  "Sustav autonomnih vozila uvodit će se u fazama. Najprije će se krenuti u Zagrebu, na određenim kratkim rutama, kako bi se vidjelo kako to funkcionira i sagledali svi rizici, a onda će se širiti dalje'', kazao je Mihotić.

Više o kritikama oporbenih zastupnika, pročitajte OVDJE.


9:00 - Mate Rimac je na svojem Facebook profilu objavio kratki video u kojem najavljuje kako Verne izlazi u srijedu.

8:30 -  Projekt robotaksija koji bi trebali voziti po hrvatskim ulicama privukao je znatnu pažnju, kao što se to može i očekivati. U ožujku je kompanija najavila kako službeno kreće prva faza testiranja robotaksija  Glavni zadatak stručnjaka u idućem razdoblju bit će prikupiti sve relevantne prometne podatke, i to uz pomoć standardnih vozila koja su opremljena tehnologijom kojom će se mapirati prometnice. Kako je objavljeno iz tvrtke, osim mapiranja u idućim će se mjesecima provesti i druga testiranja. 

- Prve aktivnosti započet će na području Novog Zagreba, a u ovoj fazi proći će se cijeli Zagreb - od Podsljemena do Novog Zagreba, od Podsuseda - Vrapča do Dubrave. Nakon ove aktivnosti, Project 3 Mobility pokrenut će još jednu aktivnost u ovoj fazi testiranja tehnologije autonomne vožnje. Za to će se koristiti drugačija testna vozila od onih za mapiranje te će i njima upravljati vozači, a cilj je demonstracija i testiranje sustava autonomne vožnje na ulicama, objavila je tada tvrtka.

8:00 - Javnosti je Rimčeva kompanija koja se bavi robotaksijima bila poznata kao Project 3 Mobility, no u ponedjeljak je objavljeno kako će se usluga zvati po slavnom piscu Jules Verneu. - U 19. stoljeću Jules Verne predstavio je sliku svijeta kakav će biti u 21. stoljeću te je bio iznimno točan u svom predviđanju i zato smo upravo po njemu nazvali našu tvrtku Verne. Baš kao što je on pisao priče o nevjerojatnim avanturama i novim izumima, tako i mi želimo stvarati uzbudljive, nove izume koje će ljudi koristiti u budućnosti. Kao što je Jules Verne koristio temu putovanja kao pokretačku snagu u svojim pričama, mi u Verneu koristimo je kao inspiraciju u oblikovanju budućnosti ispunjene maštovitim inovacijama i stvarnim postignućima. Ime Verne povezujemo s idejama o istraživanjima, tehnološkom napretku i ljudskoj znatiželji -  istaknuo je tada Ignazio Morello, kreativni direktor u Verneu

Komentara 58

Avatar Asterix
Asterix
12:06 26.06.2024.

Budućnost je u teleportiranju. Prijavio sam projekt EU Komisiji... nekih cca pola milijarde eura. Izvedba za sada malo šteka, ali smo zato napravili zapanjujuću video prezentaciju. Angažirali smo poznati Hollywoodski studio koji je radio za Avatara tako da kad Ursula vidi mislim da jamačno prolazimo.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
11:18 26.06.2024.

Rimčeva tvrtka na tržištu vrijedi mlrd eur-a. Sve rečeno.

GO
Gof33
12:34 26.06.2024.

Volkswagen i Toyota donijeli odluke o novim investicijama, ukupno 100 mrd Eura u motore s unutrašnjim sagorijvanjem jer je značajno pao interes kupaca za kupnju vozila s drugim vrstama pogona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije