SUSRETLJIVOST VOZAČA

Vozači se otimali za pranje automobila

18.12.2001.
u 00:00

* Snijeg i sol iznad kotača treba dobro oprati - objašnjavao je Božidar

Temeljito izglancan automobil rezultat je Večernjakove akcije kojom smo željeli testirati susretljivost vozača u pranju automobila na minus sedam Celzijevih stupnjeva. Kada smo se uputili prema boksovima s tuševima bili smo skeptični, razmišljajući - postoji li itko tko bi htio smrznuti prste zbog tuđeg vozila. U početku i nije baš bilo jednostavno.

- Ja da ti operem automobil? - gledao je gospodin novinarku odajući dojam kao da i ne pomišlja izvaditi ruke iz džepova. Ipak - pokazao joj je kako se ubacuju kovanice u automat za pranje, a ona je glumila kao da joj baš ništa nije jasno. Kada je voda počela prštati, čovjek je pobjegao u svoje vozilo. Nije bilo druge - novinarka je morala sama zasukati rukave.

- Daj, ja ću, nemoj se polijevati - ponudio se hrvatski vojnik Božidar, koji se odjednom stvorio iza nje. Nije mogao gledati djevojku kako cupka na zimi, dok se voda na autu doslovce ledila.

- Sve treba dobro oprati, posebno snijeg i sol iznad kotača - objašnjavao je Božidar.

Dva su ženska oka gledala s koliko duše i osjećaja za detalje pere naš automobil.

- Kako tek lašti svoj vlastiti? - prošlo je novinarki kroz glavu.

Hladnoća je bila neizdrživa, pa mu je - iako je ostalo još nekoliko kuna u automatu - predložila da ostavi tuš.

- Ne, ne, sve se to mora dobro oprati - nije se dao omesti čak ni kada je naišao njegov prijatelj Marjan i u čudu gledao što ovaj radi. Na koncu, Marjan je dami u nevolji uslugu ponudio za sljedeći put!

- Šteta što ste ga već oprali, baš sam vam mogao pomoći - požalio je Marjan.

Automobil je zabljesnuo u punom sjaju. Ipak, malo smo se udaljili, te se i dalje pretvarali da trebamo pomoć. Vozači su gotovo letjeli nudeći usluge i savjete, a instruktor jedne autoškole čak je prepustio svoj red drugima, ne bi li djevojci objasnio kako se rukuje tušem.

- Treba vam pomoć, pa što ne vičete. Što nije u redu. Nemate kovanica - iskočio je iz Mercedesa mladić, koji se predstavio kao vlasnik discocluba.

Razmijenio je papirni novac, a novinarka se trudila da kavalir ne primijeti oprani automobil. Unatoč debelom minusu na Celzijevoj ljestvici, uz susretljive vozače zadržali smo se i više od predviđenog vremena.

- Ženama za volanom obično se smijem, ali se damama koje popravljaju automobile - divim. Da ne spominjem one odvažne koje se polijevaju ovdje u praonici, a vani je tako ledeno. Ne sjećam se kada sam uopće zadnji put primijetio da žena pere automobil - rekao je jedan vozač.

I doista, Večernjakova je novinarka bila jedina žena u koloni vozača koji su čekali u redu za pranje auta. I kad je konačno krenula kući, iza nje je odjeknuo muški glas:

- Sljedeći put oprat ćemo još bolje!

Tanja Kraljić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije