ekoproizvodnja

Hrvatsko tržište vrijedi 104 mil. eura

05.11.2014., Zagreb - U prostorijama HUP-a odrzan je okrugli stol
Foto: Žarko Bašić/ PIXSELL
06.11.2014.
u 00:04

Europsko tržište organskih te bio i ekoproizvoda vrijedilo je 2012. ( to je posljednja godina za koju postoje službeni podaci) 23 milijarde eura

Ekoproizvodnja ima svijetlu budućnost, a Hrvatska ima posebno veliku priliku u tom sektoru jer je sastavni dio najvećeg tržišta za takve proizvode u svijetu – Europske unije, zaključak je Okruglog stola Ekoproizvodnja koji je jučer u organizaciji Poslovnog dnevnika održan u Zagrebu.

Europsko tržište organskih te bio i ekoproizvoda vrijedilo je 2012. ( to je posljednja godina za koju postoje službeni podaci) 23 milijarde eura. Najviše otpada na Njemačku sa 6,6 milijardi eura. Darija Musulin, načelnica za ekoproizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, objašnjava da za Hrvatsku još ne postoje precizni podaci jer ćemo u EU statistiku ući tek od 2013., no procjenjuje se da je vrijednost našeg tržišta 104 milijuna eura, od čega 15 posto otpada na ekološko vino. U EU je pod ekološkim tretmanom ukupno 9,6 milijuna hektara, a najviše takvih površina ima Španjolska, 1,8 milijuna hektara. Na zajedničkom tržištu je u 2012. bilo 235,4 tisuća ekoproizvođača.

U Hrvatskoj je pak samo 40.640 hektara površina, a na tržištu djeluje 1609 proizvođača.

>> Više od 70 ekoproizvođača traži pomoć marketinških stručnjaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije