rast cijena na godišnjoj razini

Inflacija u siječnju 5,7 posto, najviše od 2008. godine

Jaka bura osiromašila ponudu voća i povrća na šibenskoj gradskoj tržnici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
24.02.2022.
u 13:01

Od sredine prošle godine hrana poskupjela gotovo 10 posto, siječanjska inflacija 5,7 posto

Siječanj je donio rast cijena na godišnjoj razini od 5,7 posto, što je najviša stopa inflacije još od 2008 godine. U odnosu na prethodni mjesec prosinac, cijene su u prosjeku više za 0,3 posto, a na mjesečnoj razini najveće povećanje dogodilo se u osjetljivom segmentu prehrane i to čak 2,9 posto.

Čak su i u djelatnosti prijevoza cijene rasle sporije – 0,7 posto, kao posljedica konstantnog poskupljenja goriva. Na godišnjoj su razini cijene hrane porasle 9,4 posto, a taj se rast uglavnom dogodio od od sredine prošle godine. Gorivo je u siječnju 2022. bilo za desetinu skuplje nego u siječnju 2021. godine. Troškovi stanovanja viši su 2,7 posto.

Vlada je nedavno donijela opširan paket mjera kako bi usporila rast cijena, a one uključuju već uvedeno zamrzavanje cijene goriva te ograničavanje poskupljenja struje na 9,6 posto a plina na najviše do 20 posto. Uz to, od travnja se spušta i PDV s 13 na 5 posto na nekoliko važnih prehrambenih proizvoda i to za svježe meso i ribu, jaja, voća, povrće, ulja i masti te dječju hranu.

Standard najugroženijih građana pokušat će se zaštititi isplatom jednokratnog energetskog dodatka za umirovljenike s mirovinama nižim od 4000 kuna te 400 kuna vaučera za plaćanje struje i plina svaki mjesec koji će dobiti oko 97 tisuća primatelja socijalne pomoći, nacionalne mirovine i ostalih socijalnih naknada. 

Video: Usporedili smo cijene žičara u Europi: Put do Sljemena turisti će plaćati kao u francuskim Alpama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije