Otplata duga

Island pred referendumom zbog Icesave banke

Island
AFP
06.03.2010.
u 09:22

Vlada je odobrila plan otplate duga u prosincu prošle godine, ali ju je islandski predsjednik Olaf Ragnar Grimsson u siječnju blokirao, što je dovelo do sazivanja referenduma

Island će provesti prvi referendum u svojoj povijesti na kojem će se odlučivati o povratu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Britanska i nizozemska vlada žele povrat 3,8 milijardi eura koje su isplatile u 2008. godini. Pregovori između ove tri države propali su u petak bez ikakvog dogovora.

Predsjednik Islanda pozvao je birače da izbjegnu „besmisleni“ referendum, sazvan nakon što je predsjednik blokirao otplate duga. Islandska vlada nadala se da će izbjeći referendum dogovorom prihvaćanjem novog plana otplate u pregovorima krajem tjedna, a premijerka Johanna Sigurdardottir još uvijek se nada da će se sve riješiti pregovorima. Ankete pokazuju da će većina građana odbiti referendum.

Glas „ne“ mogao bi ugroziti milijarde dolara kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i drugih zemalja.

Britanija i Nizozemska žele novac kao otplati za isplatu klijenata internetske banke Icesave, koja je pala zbog globalne financijske krize u 2008. godini. Mnogi islanđani vjeruju da plan otplate treba biti odbijen jer misle da se njih kažnjava zbog grešaka bankarske industrije. Tu je i ljutnja na Veliku Britaniju zbog korištenja antiterorističkih zakona pri zamrzavanju sredstava banke Icesave.

Premijerka Johanna Sigurdardottir izjavila je kako bi se Britanija trebala službeno ispričati za svoje akcije. Vlada Reykjavika odobrila je plan otplate duga u prosincu prošle godine, ali ju je islandski predsjednik Olaf Ragnar Grimsson u siječnju blokirao, što je dovelo do sazivanja referenduma.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije