LAS VEGAS

Američki maršali na CES-u zaplijenili kineske jednokotače zbog kršenja patenta

Na Alibabi se prodaje za 550 dolara
Foto: Changzhou First International Trade
08.01.2016.
u 09:54

Maršali su skinuli znakove tvrtke Changzhou First International Trade

Američki maršali na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu, koji se održava ovaj tjedan, zaplijenili su jednokotačna vozila kineskog proizvođača zbog navodnog kršenja patenta.

Kako prenosi BBC, maršali, koji djeluju u sklopu saveznog ministarstva pravosuđa, zaplijenili su vozila i skinuli znakove tvrtke Changzhou First International Trade nakon što ih je tvrtka iz Silicijske doline Future Motion tužila zbog kršenja patenta. Vozilo kineske tvrtke, koje oni zovu Surfing Electric Scooter, ima jedan kotač na sredini, što je slično Future Motionovom vozilu Onewheel. Na Alibabi se prodaje za 550 dolara, što je oko trećine cijene Onewheela.

Osnivač kalifornijske tvrtke Kyle Doerksen rekao je da su sudu poslali zahtjev za prekidom nelegalnih aktivnosti te da su maršali djelovali po odluci suda.

- Kao tvrtka koja se pokrenula na CES-u prije dvije godine, znamo da svijet gleda. I znali smo da je ovo situacija u kojoj su mogli nanijeti pravu štetu našem poslovanju da smo im samo dopustili da krše naše patente - rekao je Doerksen.

Iz kineske tvrtke rekli su pak za BBC da nisu prekršili zakon. Tvrde da su razvili svoje vozilo prije puno vremena te da su ga sakrili kako ga ne bi kopirale druge kineske tvrtke.

>> Ehang 184 prvi je putnički dron na svijetu

Komentara 4

JU
jurajuric116
10:57 08.01.2016.

pa normalno da su zapljenili. čim je cjena za 60% bolja od njihove odmah pljene. to ti je tržišno gospodarstvo.

Avatar think pink
think pink
00:03 10.01.2016.

maršali??? na čemu je ovaj "novinar"???

Avatar SMECHAR
SMECHAR
11:44 17.01.2016.

Baš me zanima koliko nisko može ovaj portal pasti. Kada pomislim da ne može niže, iznenadim se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije