Znate onaj osjećaj kada domaći proizvod baš nikako ne može zamijeniti industrijski?
Naravno, ponekad je i obratno, ali pogoditi baš pravu mjeru sastojaka i začina da to bude baš po vašem guštu možete samo isprobavajući sami.
Mnogi preferiraju domaće namaze, ali za to ponekada nemaju dovoljno vremena.
S ovim savjetima moći ćete brzo i jednostavno napraviti sami kečap, majonezu i senf, a recepte možete sami korigirati dok ne dobijete konačni rezultat koji će vas namamimiti da izustite: To je to!
Za pripremu senfa sjemenke se moče u tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Potrebno ih je samljeti u finu kašu, pri čemu temperatura tijekom pripreme ne smije prijeći 40°C jer će eterična ulja iz sjemenki, koja daju svojstven okus senfu, ishlapjeti. Stoga se za usitnjavanje ovih sjemenki koristi - mužar.
Pogledajte video i u samo dvije minute naučite kako možete napraviti omiljene "mazalice"...
Kečap
U čašu vode dodajte jušnu žlicu smeđeg šećera i promiješajte da se rastopi. Prebacite u blender i dodajte pola crvenog luka. U zdjelici, dobivenoj smjesi dodajte četvrtinu žlice mljevenih klinčića, cimeta, soli, pola žlice senfa, tri žlice bijelog vinskog octa, 200g pasirane rajčice.
Senf
U mužar, nikako ne u blender, stavite jušnu žlicu soli, jušnu žlicu kurkume, 3,5 jušne žlice smeđeg šećera, žlicu suhih začina po želji, 3,5 jušne žlice sjemenki gorušice. Sve dobro usitinite i izmješajte i dodajte dobivenoj smjesi 3/4 čaše bijelog vinskog octa. Čuvajte u hladnjaku dva tjedna.
Majoneza
Dva žumanjka promiješajte i dodajte žlicu senfa. Zatim 500 ml maslinovog ulja, prstohvat soli, sok pola limuna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Jednostavno, zar ne?
>>Evo kako pripremiti zdravu čokoladu od samo 3 sastojka
Ne bas po litre ulja za majonezu :-)