tako lako

Naučite u samo dvije minute kako napraviti kečap, senf i majonezu

Majoneza, kečap i senf
31.10.2015.
u 08:32

Za pripremu senfa sjemenke se moče u tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Potrebno ih je samljeti u finu kašu, pri čemu temperatura tijekom pripreme ne smije prijeći 40°C

Znate onaj osjećaj kada domaći proizvod baš nikako ne može zamijeniti industrijski? 

Naravno, ponekad je i obratno, ali pogoditi baš pravu mjeru sastojaka i začina da to bude baš po vašem guštu  možete samo isprobavajući sami. 

Mnogi preferiraju domaće namaze, ali za to ponekada nemaju dovoljno vremena.

S ovim savjetima moći ćete brzo i jednostavno napraviti sami kečap, majonezu i senf, a recepte možete sami korigirati dok ne dobijete konačni rezultat koji će vas namamimiti da izustite: To je to!

Za pripremu senfa sjemenke se moče u tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Potrebno ih je samljeti u finu kašu, pri čemu temperatura tijekom pripreme ne smije prijeći 40°C jer će eterična ulja iz sjemenki, koja daju svojstven okus senfu, ishlapjeti. Stoga se za usitnjavanje ovih sjemenki koristi - mužar. 

Pogledajte video i u samo dvije minute naučite kako možete napraviti omiljene "mazalice"...

Kečap

U čašu vode dodajte jušnu žlicu smeđeg šećera i promiješajte da se rastopi. Prebacite u blender i dodajte pola crvenog luka. U zdjelici, dobivenoj smjesi dodajte četvrtinu žlice mljevenih klinčića, cimeta, soli, pola žlice senfa, tri žlice bijelog vinskog octa, 200g pasirane rajčice. 

Senf

U mužar, nikako ne u blender, stavite jušnu žlicu soli, jušnu žlicu kurkume, 3,5 jušne žlice smeđeg šećera, žlicu suhih začina po želji, 3,5 jušne žlice sjemenki gorušice. Sve dobro usitinite i izmješajte i dodajte dobivenoj smjesi 3/4 čaše bijelog vinskog octa. Čuvajte u hladnjaku dva tjedna. 

Majoneza

Dva žumanjka promiješajte i dodajte žlicu senfa. Zatim 500 ml maslinovog ulja, prstohvat soli, sok pola limuna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Jednostavno, zar ne?

 

>>Evo kako pripremiti zdravu čokoladu od samo 3 sastojka 

 

Komentara 5

JT
Jedan_tamo
10:44 31.10.2015.

Ne bas po litre ulja za majonezu :-)

DU
Deleted user
09:09 31.10.2015.

dodatak....uzeti par dana godišnjeg odmora sjesti u brzi auto -pokupovati na desetak mjesta proizvode (potrošiti koju tisućicu)......pa jedan dan posvetiti pokusima pa drugi dan praviti "ukusne namaze........ILI skoknuti u dućan I za 100 kn kupiti sve u 5 minuta

Avatar Matija22
Matija22
10:22 31.10.2015.

pola litre maslinovog ulja skuplje nego gotova majoneza od pola kile iz dućana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije