Ulje avokada uništava slobodne radikale – molekule koje su glavni uzročnici degenerativnih procesa kože i unutarnjih organa. Ili jednostavnije starenja. Mnoge vrste voća i povrća obiluju antioksidansima, ali znanstvenici s meksičkog sveučilišta u Michoacana de San Nicolas de Hidalgo otkrili su da sastojci avokada prodiru i u mitohondrije, dijelove stanica zaslužne za proizvodnju energije, prenosi Daily Mail.
Iako je već prije znanstveno dokazano da avokado snižava kolesterol te smanjuje razinu masnoća koje se vežu uz dijabetes, novi rezultati mogli bi pridonijeti razvitku lijekova za borbu protiv mnogih bolesti, pa i raka.
– Antioksidansi iz drugih namirnica nisu sposobni prodrijeti u mitohondrije. Upravo zbog toga slobodni radikali nastavljaju oštećivati mitohondrije, a to znači narušavanje procesa pretvaranja pojedene hrane u energiju, pa stanice zbog toga polako odumiru – kazao je Christian Cortes-Rojo, jedan od znanstvenika na projektu.