KIVANO ili afrički rogati krastavac vrsta je voća podrijetlom iz Zimbabvea.
Plod ove biljke je jestiv. Iznutra je zelen i po izgledu je sličan krastavcu, a kora mu je žuta i ima bodlje. Okus najviše podsjeća na kombinaciju banane i kivija i vrlo je osvježavajući.
MANGOSTIN
Foto: Thinkstock
U zapadnim zemljama konzumira se tek odnedavno, ali je u kineskoj medicini ovo voće odavno poznato. Njegovi ekstrakti korišteni su za snižavanje temperature, ublažavanje bolova, liječenje infekcija i upala, povećanje energije i borbu protiv kroničnih bolesti.
LYCHEE ili azijska trešnja omiljeno je voće u Kini i na Tajlandu.
Foto: Thinkstock
Kora mu je crvenkastosmeđe boje, a meso mu je prozirno. Da bi se ovo voće lakše oljuštilo, potrebno je zarezati koru i napraviti mali rez. Iz ploda treba izvaditi košticu. Lychee je najbolje jesti svjež, iako se kod nas može pronaći sušen i u konzervi.
PITAJA je podrijetlom iz Južne i Središnje Amerike. Ovo voće vrlo je sočno, slatko i sadrži izuzetno malo kalorija. Obično se jede svježe, ali od njega se prave i sokovi, pa čak i vino. Sadrži veliku količinu vitamina C i kalcija. Poznato je da je kalcij gradivni element za jačanje i čvrstoću kosti, zuba i noktiju.
RAMBUTAN raste u jugoistočnoj Aziji.
Foto: Thinkstock
Podsjeća na lychee, pa ga negdje čak i zovu 'dlakavi lychee'. Kora mu je crvena i ima bodljice, a unutrašnjost je mesnata i slatka. Plod je sočan, a osim što se može jesti svjež, od njega se pravi i vrlo ukusan džem. Sadrži vitamine A, B i C, željezo, kalcij i magnezij.
>>Ako želite ove godine doživjeti malo egzotike, otputujte u Tunis
>>Antioksidativno djelovanje ovih sjemenki nadmašuje čak i ono bobičastog 'supervoća'
ova novinarka piše svakojake besmislice - poput tvrdnje da se mangostin u zapadnim zemljama konzumira tek odnedavno. A još prije 100 godina engleska kraljica je raspisivala ponude za nabavu tog voća. Drugo - novinarki očito nije poznato da je Tajlandd kopnena država a ne otok, pa se ne može reći "na Tajlandu", nego "u Tajlandu"...