Nebitno odlučimo li se otići na dijetu ili držati određene prehrane radi boljeg zdravlja, svi se susrećemo s istim problemom. Tijekom radnog vremena, često iskačemo iz okvira svoje željene prehrane. Upravo je to, Tatjanu Mrzljak, potaknulo da svima, a najviše poslovnjacima, ponudi zdravu, alternativu.
„U dvije trudnoće sam se borila s gestacijskim dijabetesom, a uz pomoć low-carb prehrane, odnosno prehrane s manjim udjelom ugljikohidrata, uspjela sam u potpunosti dovesti šećer u kontrolu, pa čak i onaj jutarnji. Tu je aktivno krenula ta ideja da se napravi prava dostava, odnosno pravi catering, koji će pomoći ljudima koji žele smršavjeti, ili onima koji imaju problema sa štitnjačom, dijabetesom ili samo se samo žele na taj način hraniti, da ima ipak nekog tko će im to omogućiti“ – objasnila je.
Kada nešto smisli, to i brzo ostvari, a to se pokazuje i to što je nakon 5. mjeseci planiranja, catering otvoren. Mrzljak je navela kako se jednostavno radilo o domino efektu, puno pomoći prijatelja koji su joj omogućili one najvažnije stvari, kuhinju, kuhara, pa čak i vizual kojim će se catering predstavljati.
Cilj nam je biti zdravi kutak cateringa, da ljudi imaju alternativu, da standardni meni vide u drugom svijetlu. Želimo da ljudi isprobaju čips od celera, pire od brokule... iako ne zvuče najfinije, svatko tko proba iznenadi se!
„Najprije sam krenula s obukom kuhara, s obzirom da vrlo malo njih kuha na ovaj način ili se drži ove prehrane, a zatim smo se odlučili na to da standardne menije prilagodimo LCHF i Paleo prehrani. Odlučili smo se za ovo kako bi ljudi ipak znali otprilike što jedu, iako se radi o prilagođenom načinu – odnosno, bez ugljikohidrata. Lazanje su, na primjer, takve da ljudi uopće niti ne skuže da unutra nema pravog tijesta. I tu imamo dvije opcije i za LCHF i za paleo prehranu, s obzirom da osobe koje se drže paleo prehrane izbjegavaju mliječne proizvode, dok LCHF ne.“ – ističe.
U ponudi se može pronaći niz salata, od hrskave do francuske, i to francuske bez graška i krumpira. Bolonjez, njoke i špagate, sve što smo inače navikli gledati na meniju, tu je. Ipak, ne radi se o onome što smo navikli, jer su, na primjer, špagete zapravo spiralizirana tikvica. Pravi hit cateringa su sendviči, a najviše oni s tzv. pulled porkom. Radi se tek o najukusnijem dijelu svinjetine, mariniranom s lukom, koje se dugo peče i „počupa” kada je gotovo te puni u tostirano pecivo. Osim ukusne svinjetine, peciva su isto djelo cateringa jer se ovdje ništa ne kupuje gotovo.
„Problem je s namirnicama jer se nismo uspjeli povezati s puno OPG-ova, osim jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, drugima se treba najaviti koliko čega i kada će biti potrebno, a kada ste u početku posla, ne možete to procijeniti. Upravo pronalazak namirnica je jedan od najvećih problema s kojim se trenutno susrećemo.“ – naglašava Mrzljak.
Bez obzira na problem s namirnicama, sve se radi unutar četiri zida kuhinje. Osim cateringa za radni dan, Na dlanu se bavi i cateringom za proslave i događaje. Osim potpuno novih okusa glavnih jela, ni slastice nisu nepoznanica cateringa, a posebno se može izdvojiti božanstvenu tortu od mrkve, koja je odlična alternativa cheesecakeu.
>>Podravkini kuhari pripremili menije po standardu zdravog školskog obroka
suuupeeerrrr. volim LCHF....