Slavko Linić

'Vlada ne razumije jedinice lokalne samouprave. Ne trebaju im kompenzacijske mjere'

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
12.11.2014.
u 15:50

- Četvrta godina mandata, a ništa nije pokrenuto. Zamislite vladu koja nije pokrenula ni jednu ozbiljnu krupnu investiciju. To je razlog zašto imamo mali prihod, zašto pada PDV, zašto nema i potrošnje – kaže Linić

Bivši ministar financija Slavko Linić žestoko je danas kritizirao kompenzacijske mjere koje su najavljene za jedinice lokalne samouprave zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak koji čini većinu njihovih prihoda.

- Ova Vlada, na čelu s Grčićem, uopće ne razumije jedinice lokalne samouprave, a najmanje njihovo financiranje. Prihodi lokalne samouprave zovu se porez na dohodak i ne trebaju im nikakve kompenzacijske mjere. Nered koji oni rade, gdje će sada jedinice lokalne samouprave biti prisutne u porezu na kamate, u porezu na promet nekretnina, jučer čak obećava da će povećati nekakvu participaciju u parafiskalnom nametu na šume i gospodarenje šumama, to je nešto što pokazuje totalno neznanje – komentira Linić te dodaje da će kao saborski zastupnik ići s amandmanom kojim će tražiti da 100 posto poreza na dohodak ide gradovima, županijama i općinama.

- Ne trebaju biti prisutni ni u porezu na kamatu ni u porezu na nekretnine ni u ne znam kojim još kompenzacijskim mjerama koje izmišlja g. Grčić. Ono što jest, porez na dobit se ostvaruje u gospodarstvu na lokalnoj razini, to može služiti za fond za poravnanje, za određene investicije u slabo razvijene. To su ti fondovi koji bi se pri HBOR-u formirali za ulaganje u nerazvijene, ali iz poreza na dobit i priča je gotova. U tom bi smjeru svaka ozbiljna vlada trebala djelovati. To je ono što sam pokušavao kao ministar, ali na žalost, malo njih poznaje što je to financiranje jedinica lokalne samouprave. Ne vjerujem u bilo kakav ozbiljan uspjeh ovih kompenzacijskih mjera – jasan je Linić. Kritičan je i prema smjernicama ekonomske i fiskalne politike Vlade za izradu proračuna, koje, tvrdi, pokazuju njenu neuspješnost.

- Najvažniji je prihod proračuna. Nakon četiri godine, mi vidimo da ova Vlada nema investicije i onda se pitam, gdje su investicije u prugu Zagreb-Rijeka, u luke, u termoelektrane i hidroelektrane, zašto nema Plomina, zašto nema Dubrovnika, zašto nema Kosinja i ono najvažnije, zašto nema ulaganja u rafinerije, jer je INA isto nešto što znači kvalitetna radna mjesta. To je deset milijardi investicija u nekoliko godina. Četvrta godina mandata, a ništa nije pokrenuto. Zamislite vladu koja nije pokrenula ni jednu ozbiljnu krupnu investiciju. To je razlog zašto imamo mali prihod, zašto pada PDV, zašto nema i potrošnje – kaže Linić koji vladi preporučuje da se se ugleda na gvardijane u samostanima.

- Ako znate nešto o biranju gvardijana u samostanima, znate što oni rade? Otvaraju krečane i rade u zadnjoj godini mandata, jer onda ih ostave još jedan mandat. Ni to nemate kod ove Vlade i to je najveći problem. Sada premijer šalje poruku, znate, nije pametno rezati. Pa nitko ne bi rezao da imate prihode. Europa ih upozorava, ne znate upravljati s javnim poduzećima, najveća je kritika, potpuna neefikasnost, svi ste zaspali. Tu je najveća kritika. S druge strane, imate ogromnu državnu imovinu koja nije stavljena u funkciju i tu su razlozi zašto se bavimo uštedama, umjesto prihodima – nastavlja Linić.  

Smiješne su mu teze u smjernicama gdje piše da će Vlada ujednačiti plaće te time ostvariti određene uštede, a ako to ne uspiju, rezat će plaće. - Zamislite smjernicu s takvim formulacijama? Ne, možete imati smanjenje na osnovi neracionalnih isplata, nekvalitetnih isplata, većih kontrola i točka. Ne može pisati, ako ne uspijemo, smanjit ćemo plaće. Mislim, to je nestručno napisana smjernica, tako se ne piše. Znači ova Vlada unaprijed piše, čujte, nećemo uspjeti pa ćemo onda možda ići u smanjenje. Jednostavno strašno – zaključuje kritični Slavko Linić.

Komentara 4

NV
novo vriijeme
17:26 12.11.2014.

Opčine i županije su najgora legla neradnika i gulikoža koji bez ikakvog rezultata troše ogromne novce , sa časnim iznimkama koje su rijetke.Najbolji primjer za to je gradonačelnik Zagreba Bandić. Zagreb je zaostala rupčaga sivih otpalih fasada i truckavog prijevozaevoza Ove prijetnje da će smanjenje poreza ići na uštrb vrtića su samo ogledalo tih likova iz općina, znači na sebi neće ništa štedjeti nego će sve utrošiti na svoje plaće, dodatke, kartice i auta . Za njih ne postoji pojam štednja na sebi samo na građanima. da lokalna uprava vrijedi u Hrvatskoj bi cvala proizvodnja i bilo bi more investitora. Ovako imamo likove popu Jakovčića koji traži pola milijuna eura mita ili onog načelnika iz neke općinice Lećevica koji je zdrobio milijune a da eko smetlišta nigdje nema, onda EU komisija piše kazne Hrvatskoj , kazne koje plaćaju stanovnici.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:28 12.11.2014.

...a nije pokrenula niti jednu sitnu investiciju... to je valjada taj plan 21... ne pokretati ništa...

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
03:39 18.11.2014.

Slavko Linic, bi trebao biti u Remetincu. A ne da predaje drugovima kako jos vise guliti hrvatske poreznike. Oh boze im oprosti neznaju sta rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije