PET MILIJUNA RIJEČI

Dobitnik Pulitzerove nagrade prodaje svoj pisaći stroj

Olivetti
Christie\'s
03.12.2009.
u 20:25

Pisaći stroj marke Olivetti na kojem je Cormac McCarthy napisao sva svoja djela, među kojima su i "Nema zemlje za starce" i "Cesta", kao i svu osobnu korespondenciju, bit će u petak prodan na dražbi u New Yorku.

Kad je Cormac McCarthy 1963. dao pedeset dolara za rabljeni pisaći stroj Olivetti Lettera 32 u jednoj zalagaonici u Tennesseeju, vjerojatno nije ni sanjao koliku će "kilometražu" iz njega izvući.

Pisac "Krvavog meridijana", "Svih lijepih konja", "Nema zemlje za starce" i Pulitzerom ovjenčane "Ceste", po kojoj je upravo snimljen film s Viggom Mortensenom, možda bi još pisao na tom stroju da ga prijatelj nije nagovorio na doniranje za dražbu, i to time što mu je kupio novi Olivettijev stroj.

- Nikad nije servisiran ni čišćen, osim što je prašina otpuhnuta iz njega crijevom za zrak na benzinskoj postaji. Na tom pisaćem stroju otipkao sam svaku knjigu koju sam ikad napisao, uključujući i tri koje nisu objavljene. Računajući i sve skice i korespodenciju, rekao bih da je to oko pet milijuna riječi za 50 godina – opisao je svoj vjerni alat 76-godišnji pisac.

Prihod od dražbe kod tvrtke Christie's, za koji se očekuje da će biti između 15 i 20 tisuća dolara, bit će doniran znanstvenoistraživačkoj ustanovi Santa Fe Institute u Novom Meksiku, državi gdje McCarthy živi. Pisaći strojevi poznatih pisaca znaju na dražbama postići i visoke cijene; pozlaćeni stroj na kojem je Ian Fleming tipkao svoje romane o Jamesu Bondu na dražbi je 1995. prodan za 50.000 dolara (kupac je bio Pierce Brosnan).

Dodatak 6. 12.: McCarthyjev stroj je na dražbi prevazišao sva očekivanja i postigao cijenu od 254.500 dolara. Pobjednika koji ej ponudio najvišu cijenu pisac je dodatno obećao častiti ručkom u Santa Fe Institutu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije